Ga naar Content

Twee minderjarige verdachten voor dreigmail Zaanse school blijven langer vastzitten

De twee verdachten van 14 en 15 jaar oud die opgepakt zijn in verband met de dreigmail aan het VMBO Pascal Zuid in Zaandam blijven langer vastzitten. De 14-jarige jongen die eerder werd opgepakt en vrijgelaten omdat hij geen verdachte meer was, is volgens het Openbaar Ministerie (OM) inderdaad onschuldig

Dreigmail aan het adres van VMBO Pascal Zuid in Zaandam - Foto: NH Nieuws

Uit het onderzoek is gebleken dat het telefoonnummer van de 14-jarige jongen op een oneigenlijke manier is gebruikt. Het OM spreekt van spoofing. "De jongen heeft uiteindelijk één dag vastgezeten", schrijft het OM. "Inmiddels staat voor de politie en het OM vast dat deze jongen helemaal niets met de dreiging te maken had."

De advocaat van de jongen gaf eerder aan NH aan dat zijn cliënt onschuldig is. "Ze hebben de verkeerde", zei hij toen. 

De twee andere jongens, een jongen van 14 en 15 uit Zaandam, zijn voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft besloten dat de jongens langer vast blijven zitten. 

Dreigmail

Op maandag 4 april werden alle lessen afgelast aan het VMBO Pascal Zuid omdat leraren een mail met daarin foto's van een vuurwapen en een zeer dreigende tekst hebben ontvangen. Op sociale media ging de brief rond. "Hallo alle, dinsdag 4 april 10:30 zal de hele school naar de kanker gaan, mensen die op de grond liggen met bloed op hun, vooral jullie docenten haha, wordt de ergste dag van je leven, let op. Groet, je beste vriend." 

De school en de politie namen de bedreiging serieus en op eigen initiatief van de school werden de lessen afgelast. De dag erop bleven in totaal drie scholen dicht vanwege dreigementen. Het Openbaar Ministerie laat weten dat het onderzoek doorgaat. 

Lees ook