Ga naar Content

Cito-toets in het Gooi: "Het is een echte rat race"

Vandaag begint de Cito-toets en ook op Gooise scholen is dit een spannend moment. Dit jaar wordt de toets voor de laatste keer op deze wijze gemaakt. De toets van volgend jaar zou stress en ongelijkheid moeten reduceren. Ook zou het minder doorslaggevend moeten zijn op het uiteindelijke schooladvies.

Foto: Matthijs Gemmink

Voorheen was het zo dat scholengemeenschappen in het Gooi een hoger gemiddelde hanteerden voor een bepaald niveau dan op andere scholen in Nederland. Inmiddels is dit niet meer het geval, wel wordt er minstens vwo-advies verwacht van veel kinderen uit de omgeving. 

In het Gooi is de strijd om middelbare scholen een echte 'rat race', zoals docent Marcel Veldhuyzen van de Vondelschool uit Bussum het noemt. "Ouders geven hun kinderen bijles of citotraining totdat het schooladvies verandert. Er staat veel druk op kinderen van hun omgeving."

Creativiteit

Er zijn volgens de docent meer manieren waarop een kind beoordeeld kan worden: "Er wordt nu getoetst op kennis, spelling, rekenen en taal, maar te weinig op creativiteit. Ik gaf een blok rekenen en kunst en hier zie je dat kinderen die niets hebben met breuken en delen, dit wel heel goed konden en juist het inzicht hadden."

Vwo is de norm

"De ouders van kinderen van mijn school hebben allemaal gestudeerd en zijn bijvoorbeeld advocaten of doktoren. Vmbo-advies zien ze liever niet. Vwo is de norm", zegt een docent van de Katholieke Montessori School in Bussum. Ook zij is niet direct te spreken over de nieuwe vorm van de Cito-toets: "Je ziet dat een kind zich door de jaren heen ontwikkelt. Soms verprutsen kinderen de Cito-toets, dat kan door allerlei factoren komen zoals faalangst, spanning of een thuissituatie. Je wil niet dat een kind hierop wordt afgerekend. Nu hebben wij als docenten nog het eindoordeel, maar je wil niet dat dit verandert."

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]