Ga naar Content

Ze zijn er weer: zo voorkom je dat een meeuw zich op jouw dak nestelt

Met het aanbreken van het broedseizoen zweeft ook de meeuw weer boven de stad. Alkmaarders worden langzaam gek van opengescheurde vuilniszakken op straat en het nachtelijk gekrijs. Stadswerk072 geeft verschillende tips om te voorkomen dat broedende meeuwen je dak terroriseren.

Foto: NH Nieuws / Tom Jurriaans

Ze scheuren vuilniszakken open, houden mensen wakker en kunnen agressief zijn als ze jongen hebben. Sinds de vos de meeuw uit de duinen heeft verjaagd, kampt Alkmaar met flink wat overlast.

De gemeente heeft een pakket aan maatregelen om de hinder binnen de perken te houden. Bijvoorbeeld met gedoogzones. Op het dak van de oude drukkerij van het Noordhollands Dagblad mogen meeuwen ongestoord hun eieren leggen. Met stadsecoloog Roland-Jan Buijs waren we daar vorig broedseizoen - niet geheel zonder gevaar - even te gast:

Tekst gaat verder na de video

Te gast bij de meeuw op 'gedoogdak': "Het zijn geen vliegende ratten" - NH Nieuws

Voorkomen dat meeuwen op daken een nest bouwen en eieren leggen, is volgens Stadswerk072 nog altijd de beste manier om overlast tegen te gaan.

"Heb je voorgaande jaren last gehad van broedende meeuwen? Dan bestaat er een grote kans dat ze hier ook dit jaar eieren leggen. Het is belangrijk dat je dak goed schoon is, want meeuwen nestelen zich ook graag op vieze daken."

Als er eerder meeuwen op je dak(goot) of schoorsteen hebben gebroed, kun je deze met netten of kippengaas een ongeschikte broedplek maken. "Let er wel op dat de meeuwen niet verstrikt kunnen raken in deze werende middelen", waarschuwt Stadswerk072 op de website.

Pillen en oordoppen

Een paar jaar geleden vertelde Gré Ranzijn uit Alkmaar vanuit bed aan NH Nieuws dat ze slaappillen en oordoppen gebruikt tegen het geroep naast haar slaapkamerraam.

Bekijk hieronder de reportage:

Meeuwen terroriseren Alkmaarders: waarom zijn deze dieren beschermd? - NH Nieuws

Het is belangrijk om de meeuwen vooral niet te voeren en ook geen etensresten of afval op straat te laten slingeren. "Als meeuwen voedsel vinden, roepen ze hun soortgenoten. Hierdoor komen er nog meer en zullen de meeuwen ook snel weer naar dezelfde plek terugkeren."

'Met je rug tegen de muur'

Voor agressieve aanvallen vanuit de lucht, bij bijvoorbeeld een patatkraam, heeft Harm Niessen van de Faunabescherming nog een tip: "Een aantal meeuwen specialiseert zich inderdaad in jagen op eten. Ze vallen altijd van achteren aan. Dus als je een patatje hebt, ga dan met je rug tegen de muur staan. Dan laten ze je met rust."

Vanwege de beschermde status van de zilvermeeuw, de stormmeeuw en de kleine mantelmeeuw mag de gemeente niet zomaar ingrijpen. Een ecologisch deskundige moet eerst de mate van overlast en daarvoor gepaste maatregelen bepalen.

Bij extreme overlast kan de gemeente de nesten van de drie meeuwensoorten laten verplaatsen. Bij die laatstgenoemde soort mogen de eieren soms ook met olie worden ingesmeerd, zodat ze niet uitkomen. Daarvoor heeft Alkmaar nog zeker drie jaar een ontheffingsvergunning.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]