Ga naar Content

"Dit is voor ons niet meer vol te houden", kermissen bang voor toekomst door stikstofregels

Kermissen moeten zich straks aan zoveel stikstofregels houden, dat het voor veel exploitanten van attracties niet vol te houden is. Dat zegt Jan Boots, directeur van de kermisbond. Bedragen van tussen de negentig- en honderdduizend euro worden al genoemd per attractie om te verduurzamen en te vergroenen. Ook het transport van de ene naar de andere gemeente zou een stuk stikstofvriendelijker moeten. 

Een van de opstellingen van de expositie - Foto: WEEFF

"Het is ons ten gehore gekomen via het ministerie uit Den Haag. We moeten ons straks aan heel strenge stikstofregels houden", aldus Boots. "Maar het kan echt niet zo zijn dat stikstof de kermissen in massale problemen brengt. Het gaat om zeer forse uitgaven."

Met name het vervoer van de kermis van de ene naar de andere gemeente zou straks een stuk stikstofvriendelijker moeten. In de praktijk betekent dat al snel een beperking van het aantal transportbewegingen, maar ook aangepaste, liefst elektrische vrachtwagens. "Dat zouden de exploitanten op zich graag willen", aldus Boots. "Maar het bedrag wat daarvoor neergelegd moet worden, is gewoon te hoog."

Grote zorgen in de kermisbranche over aangekondigde stikstofmaatregelen - NH Nieuws

Ook het honderd procent elektrisch maken van bepaalde attracties zou als nieuwe regel op tafel liggen. "Maar dan zit je weer met het probleem van materiaal en de elektriciteitspunten", zo legt Boots uit. "Dat gaat gewoon niet. Ik heb afgelopen weekend op heel wat kermissen gelopen en kermishouders zeggen mij: dit is straks niet vol te houden." 

"De regering duwt en trekt aan alle kanten, maar wij hebben de afgelopen jaren al behoorlijk veel geïnnoveerd en verbeterd"

Patrick Vonck, kermishouder in De Goorn
Patrick Vonck is kermishouder in De Goorn en zegt dat hij al jaren bezig is met de transitie. "Wij komen echt niet uit een ei. De regering duwt en trekt aan alle kanten, maar wij hebben de afgelopen jaren al behoorlijk veel geïnnoveerd en verbeterd", zegt hij. "Dit is van de zotte. Vroeger verbruikte ik aan verlichting bij de botsauto's 70 ampère, nu nog maar 15. En sommige attracties vroegen vroeger 400 ampère, nu verbruik ik 100 ampère. Wij zijn allang met die transitie bezig. We zitten er middenin."

Op wankelen

En dus trekt de directeur van de kermisbond aan de bel. "Wij willen onze kermisklanten kunnen ontvangen. Maar je koopt als uitbater natuurlijk geen attractie als je weet dat je er niks mee kunt doen. Op deze manier staat de toekomst van veel kermissen echt op wankelen."

Binnenkort volgt er een nieuw gesprek op het ministerie. Dan zou er meer duidelijkheid moeten komen over met welke nieuwe regelgeving de kermisexploitanten straks te maken krijgen. 

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]