Ga naar Content

Jos loopt bij psychiater door trillende wasmachine: "Ik barstte spontaan in huilen uit"

De 68-jarige Jos Huigen woont in het nieuwe wooncomplex De Meester aan de Verspronckweg in Haarlem. Een prachtige plek om te wonen, vindt Jos. Maar het bonken van de wasmachine van de buren verstoort zijn woonplezier. En hoe: "Ik heb er een functioneel neurologische stoornis aan overgehouden." Hij hoopt dat de beloofde verbeteringen aan het pand gaan werken. 

Jos Huigen in De Meester - Foto: NH Nieuws / Rob Wtenweerde

Aan de eettafel van zijn mooie, maar bescheiden appartement op de bovenste etage van het compleet verbouwde voormalige schoolgebouw steekt Jos van wal: "Ik woon hier nu bijna een jaar. Het gebouw werd in mei 2022 opgeleverd. Ik ben er in juni ingetrokken."

Wasje draaien

Een paar maanden later begonnen de problemen, vertelt de gepensioneerde Haarlemmer. "In oktober trokken de onderburen in. Zij hebben een wasmachine op hun entresol staan, relatief dicht onder mijn vloer dus. Ik heb ontzettend veel last van de trillingen als zij een wasje draaien."

Jos investeerde fors in de inrichting van zijn nieuwe onderkomen. "Ik heb lang getwijfeld of ik het allemaal wel kon betalen. De huur is zo'n 1200 euro per maand voor 59 vierkante meter 'woonplezier'. Ik kwam hier met het idee dat ik er tot pak 'm beet mijn 85e kon blijven wonen. Daarom heb ik een hele dure kast laten bouwen en een mooie vloer laten leggen. Maar ik hou dit zo niet de rest van mijn leven vol."

"Ik voel trillingen in mijn lijf die er eigenlijk niet zijn"

huurder Jos Huigen

De trillingen beheersen het leven van Huigen. "Ik heb er zware klachten door. Op momenten dat ik in rust ben - vooral als ik in bed lig - voel ik getril in mijn lijf dat er eigenlijk niet is. Dat noemen ze een functioneel neurologische stoornis. De oorzaak kan een traumatische gebeurtenis zijn. Of stress, zoals bij mij. Het is moeilijk uit te leggen, maar je hersenen spelen een spelletje met je. Het gebeurt ook als ik in het weekend bij mijn vriendin blijf slapen."

Huilbuien

De huisarts van Jos dacht dat het misschien de ziekte van Parkinson was, maar dat bleek niet zo te zijn: "Ik ben doorverwezen naar een psychosomatisch fysiotherapeut. Die helpt me met ontspanningsoefeningen. En van een psychiater krijg ik antidepressiva om mijn stemming op peil te houden. Er waren dagen dat ik spontaan in huilen uitbarstte als dit ter sprake kwam, dat gaat nu gelukkig wat beter."

Tekst gaat door onder de foto.

Hoge gangen en stalen trappen in De Meester - Foto: NH Nieuws / Rob Wtenweerde

De Meester 

Het appartementencomplex De Meester bestaat uit meerdere gebouwen. Het meest in het oog springende deel is de voormalige handelsschool aan de Verspronckweg 150 in Haarlem. Die appartementen werden vorig jaar opgeleverd. De problemen spelen voor zover bekend alleen in dat gebouw. Verder bestaat het complex uit compleet nieuwgebouwde woningen, waar de eerste huurders rond deze tijd intrekken.

In een eerdere reportage van NH Nieuws klaagden meerdere (anonieme) huurders onder meer over contactgeluid tussen de woningen en het gegalm in de hoge gangen. Eigenaar Bouwinvest heeft inmiddels opdracht gegeven om geluiddempende panelen in de gangen aan te brengen. Ook wordt een 'second opinion' onderzoek gedaan naar het contactgeluid.

Tekst gaat door onder de foto

Een stalen trap leidt naar een entresol - Foto: NH Nieuws / Rob Wtenweerde

Contactgeluid?

Geluidsoverlast in zo'n complex kan meerdere oorzaken hebben. Gaat het om contactgeluid, installatiegeluid of omgevingsgeluid? Rishi Bhangwandas, architect bij Bouwkundig Adviesbureau Noord-Holland, legt uit wat contactgeluid veroorzaakt. "Daarbij kun je denken aan mensen die rondlopen op laminaat of meubels die worden verschoven."

Hoe slechter een vloer of muur geïsoleerd is, hoe meer contactgeluid erdoorheen komt, vertelt Wesley Groffen van Bouwburo Noord-Holland. "Dan is de vloer niet goed luchtdicht. Dat kan betekenen dat er gaten en kieren zitten."

Bij gebrekkige isolatie kunnen de bewoners ook te maken krijgen met installatiegeluid. Daarbij moet je volgens de experts denken aan het lawaai van ventilatoren, trillende leidingen en geluid wat van de warmtepomp komt. "Dat kun je voorkomen door er bijvoorbeeld zware deuren voor te zetten", legt Bhangwandas uit.

Ook hebben de huurders last van zogeheten omgevingsgeluid. Dat is geluid dat zich via de lucht voortplant. Ze geven aan dat het langsrijdende verkeer ook voor ongemak in de appartementen zorgt. Triple glas - driedubbel glas dat dus extra goed isoleert - kan hiervoor een oplossing zijn volgens de architect.

Regeltjes

De uitdagingen zijn groot bij het verbouwen van een monumentaal pand tot appartementen. Dat komt volgens de experts door alle regels die gelden rond monumenten. 

Groffen: "Lang niet alles mag met zo'n pand. Zo mag je bijvoorbeeld niet zomaar de voorgevel aanpassen." Bhangwandas vult aan: "De monumentale waarde moet intact blijven bij het verbouwen. Dat kan het bouwproces bemoeilijken."

Tekst gaat door onder de foto

Jos Huigen voor De Meester - Foto: NH Nieuws / Rob Wtenweerde

Terug naar huurder Jos. Wat hem misschien nog het meest dwarszit, is het feit dat de verhuurder zijn klachten niet goed oppakt. "Ik voel me niet serieus genomen. Ik heb klachtenformulieren ingevuld, maar daar hoor je niets op. Eind februari stuurden ze eindelijk iemand langs. Die beloofde om snel bij de wasmachine van de onderburen te gaan kijken. Dat is nog altijd niet gebeurd, maar hij heeft inmiddels wel een keer hun voicemail ingesproken."

Hoe nu verder?

Eigenaar Bouwinvest beloofde eerder al dat er opnieuw onderzoek wordt gedaan naar het contactgeluid tussen de appartementen. Uit het eerste onderzoek zou blijken dat het geluid 'binnen de wettelijke normen' blijft. 

Huigen: "Dat gaat er bij mij niet in. En wat als straks blijkt dat het toch niet aan die normen voldoet? Moeten alle huurders er dan uit voor werkzaamheden? Voor mij persoonlijk is de oplossing dat ze gericht iets aan de trillingen van die wasmachine doen. Anders moet ik hier weg, maar dat kost me dus veel geld. Bovendien: vind ik dan nog wel iets anders in Haarlem?"

Verantwoording

NH Nieuws sprak de afgelopen tijd meerdere huurders en deskundigen. De bewoners van De Meester benadrukken dat de overlast niet aan hun buren ligt, maar aan het gebouw. De onderlinge verhoudingen raken soms gespannen en dat is uiteraard niet de bedoeling. 

We hebben eigenaar Bouwinvest een aantal vragen voorgelegd naar aanleiding van die gesprekken. Een reactie is op het moment van publicatie nog niet binnen.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]