Ga naar Content
Haarlem

Vaarseizoen begint weer; lange wachtrijen voor ligplaatsen in Haarlem en Heemstede

4 april 2023, 06.16 uur · Aangepast 4 april 2023, 10.50 uur
Door: Maurice Blaauw · Foto: Maurice Blaauw/NH Nieuws

De temperaturen zijn nog aan de lage kant en ook de kans op een buitje is deze week groot, maar dat houdt booteigenaren niet tegen. Zij maken zich op voor het komende vaarseizoen. Potentiële booteigenaren die nog op zoek zijn naar een ligplaats vissen echter achter het net. De gemeenten kampen met lange wachtlijsten.

De gemeente Haarlem laat weten dat ligplaatsen gewild zijn en dat er een lange wachtlijst bestaat zonder daaraan een wachttijd te vermelden. Daarentegen geeft de gemeente Heemstede aan dat de gemiddelde wachttijd oploopt tot enkele tientallen jaren. “Wij kunnen misschien kijken of er in het dorp nog ligplaatsen bij te verzinnen zijn”, reageert burgemeester van Heemstede, Astrid Nienhuis. "Al zal dat geen zoden aan de dijk zetten."

Bootverhuur - NH Nieuws

Nieuwe haven

Voor de 34 ligplaatsen in de nieuwe haven van Heemstede waren maar liefst 573 aanmeldingen. Die waren dus snel vergeven. De haven werd in samenspraak met enkele omwonenden, ondernemers en andere belangstellenden vormgegeven. Deze groep pleitte onder meer voor een sloepverhuurbedrijf zodat meer mensen van het water kunnen genieten. 

“Op deze manier kunnen alle inwoners laagdrempelig van het vele water in ons dorp gebruik maken”, beaamt ook Nienhuis deze week, toen ze het nieuwe bedrijf Luxe Sloepen verwelkomde met bloemen. 

Foto:

Belangstelling

Tijdens de opening van het sloepverhuurbedrijf was er veel belangstelling vanuit de buurt. Buurvrouw Elize Nouwens vertelt dat ze blij is dat er steeds meer reuring in het havengebied komt. “In de zomer is het hier nu al een gezellige bedoeling. Ik denk dat het nog leuker wordt met de boorverhuur erbij.”

Zelf hoopt ze er ook gebruik van te maken. "Ik heb wel eens nagedacht over het kopen van een boot maar er komt veel bij kijken. Als ik er een bij mij voor de deur kan huren, zal ik dat vast een keer doen."

Wel vindt ze het jammer dat er niet gezwommen mag worden in het water. "Handhaving let daar ook echt op." Nienhuis bevestigt dat en geeft aan dat de gemeente in het vaarseizoen extra handhavende taken heeft. "Het is fijn als iedereen lekker kan recreëren zonder elkaar lastig te vallen. De meeste handhavende taken worden trouwens verzorgd door Haarlem.”

Foto:

Handhavers

“In de zomer zijn er meer handhavers op het water. Ze worden ondersteund door stewards”, meldt een woordvoerder van de gemeente Haarlem. Deze handhavers controleren ook het water in Heemstede. Door de steeds drukker wordende wateren is het belangrijk dat mensen zich aan de regels houden. “In Haarlem mag overal maximaal 6 kilometer per uur worden gevaren. Dit is voor de veiligheid, maar ook beter voor de oevers en de natuur."

De boa’s in Haarlem geven vooral voorlichting en proberen eerst te waarschuwen voor ze iemand een boete geven. “We zien vaak waterscooters en jetski’s te hard varen”, meldt de woordvoerder. Die daarnaast benadrukt dat het belangrijk is dat alle boten een registratienummer en dodemanskoord aan boord hebben. Officieel is het ook verplicht om het klein vaarbewijs 1 te hebben op de Haarlemse wateren.

 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]