Ga naar Content

Explosie op lemsteraak zet streep door start vaarseizoen voor Aalsmeerse botenbouwer

Eigenlijk zou hij vandaag de trossen van zijn zelfgebouwde lemsteraak losgooien en richting het IJsselmeer koersen, maar een explosie aan boord stak daar gisteravond een stokje voor. In plaats van met zeilen is Aalsmeerder Aldert Been deze dagen vooral met verzekeringspapieren bezig. "Ik ben vooral opgelucht dat er niemand gewond is geraakt."

Brand op lemsteraak Aalsmeerder botenbouwer - Foto: VLN Nieuws

Het is zaterdagavond rond 19.30 uur als de bewoners van de Uiterweg worden opgeschrikt door een enorme knal. "Eerst dacht ik dat er boven iets was gevallen", vertelt een buurvrouw van het scheepswerf. Als ze naar buiten gaat, ziet ze dat er brand woedt op de rondbodem van haar buurman. 

Terwijl tal van Buurters (bewoners van de Uiterweg, red.) komen kijken wat er aan de hand is, trekt een buurman een brandblusser uit de kast, sprint richting de lemsteraak en doet een poging de vlammen te doven, vertelt de buurvrouw.

"Het had met gas te maken, maar alle flessen zijn nog heel"

Botenbouwer Aldert Been

Niet veel later is ook de brandweer met twee voertuigen en een bootje bij het werf, en neemt het werk van de blussende buurtbewoners over. Om nieuwe explosies te voorkomen, halen brandweermensen twee gasflessen van boord en leggen die uit voorzorg in het water. 

Alle flessen nog heel

Van buiten lijkt de schade mee te vallen, maar dat is schijn, aldus de eigenaar. "50.000 euro", vertelt hij enigszins schoorvoetend. En het is nog maar even de vraag of de verzekeraar dat dekt. "Die zijn doorgaans goed in premies innen, maar minder goed in uitkeren."

Geruchten dat een gasfles aan boord is geëxplodeerd, verwijst Been naar het rijk der fabelen. "Het had wel met gas te maken, maar de flessen zijn allemaal nog heel", zinspeelt hij op een gaslekkage op de boot.

Lees verder onder de afbeelding.

Brand op lemsteraak Aalsmeerder botenbouwer - Foto: VLN Nieuws

"Heel verdrietig", aldus de buurvrouw, die benadrukt dat haar buren ook geregeld het ruime sop kiezen. "Ze varen er ook mee naar Zweden." Ruim dertig jaar geleden was het gezin al kind aan huis in Scandinavische wateren, zo blijkt uit een verhaal dat in 1990 geleden in het tijdschrift Spiegel der Zeilvaart verscheen. 

'Kunstenaar met hout'

In dat artikel wordt Been een 'kunstenaar met hout' genoemd. Of de specialist dit jaar weer richting zijn favoriete Scandinavische wateren kan, is nog de vraag. Aan zijn kennis en kunde over de constructie van lemsteraken zal het in ieder geval niet liggen: in 1990 had hij al talloze schepen gerestaureerd en er 26 zelf gebouwd. Bekijk hier een overzicht van door Been gebouwde rondbodems,

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]