Ga naar Content

Oud-stagiair Waalse Kerk ontdekt schilderij Van der Helst in collectie

Het schilderij 'De regenten van het Walenweeshuis' van de Waalse Kerk blijkt een werk van de 17e-eeuwse schilder Bartholomeus van der Helst. Een voormalig stagiair, die het roerend erfgoed van de kerk in kaart bracht, stuitte bij toeval op dit bijzondere schilderij.

Schilderij - NH Nieuws

Walenweeshuis

Het werk stond lange tijd bekend als een Hendrick van Someren. Celine Oldenhage: "Voor mijn opdracht bij de kerk was ik 50.000 historische krantenartikelen aan het doorspitten. Toen ik bij het jaar 1932 kwam, stuitte ik op een hele rij krantenartikelen waarin stond dat er een Van der Helst was ontdekt." 

Oldenhage kon het bijna niet geloven: "Ik zocht op of de restaurateur in kwestie wel bestond en of er geen foutje was gemaakt, maar ik kon er niet omheen." De restaurateur had in de rechteronderhoek namelijk een signatuur van Van der Helst aangetroffen.

Het schilderij werd gemaakt in opdracht van de Waalse Kerk, dat toen nog een weeshuis had. De regenten werden destijds al op de hoogte gesteld dat het om een echte Van der Helst ging, maar als zij vervolgens een boedelbeschrijving opstellen, wordt het werk - net als daarvoor - toegeschreven aan Van Someren. Van der Helst verdwijnt dus uit de documentatie.

Foto:

Schoonmaak en restauratie

Oldenhage zoekt contact met het Amsterdam Museum, dat het schilderij sinds 2021 in bruikleen heeft. Van der Helst-expert Judith van Gent: "De signatuur was niet te zien, dus we hebben het schilderij uitgelijst en de rand laten schoonmaken. En warempel, in de rechteronderhoek zagen we in grijze verf een haaltje van de 'der' en de 'B'."

Bijzonder aan deze vondst is volgens Van Gent het jaartal: "Van ieder jaar van Van der Helsts werkzame periode hebben we werk, behalve uit 1641, dus dat maakt het nog aannemelijker dat het aan zijn oeuvre toebehoort."

Het werk verkeert in slechte staat, dus voordat Amsterdammers het kunnen bewonderen moet het eerst worden gerestaureerd. Daarvoor zoeken het Amsterdam Museum en de Waalse Kerk nu financiering.  

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]