Ga naar Content

Tientallen 'dode' mensen liggen maandag voor de deur van Tata Steel

Als op maandag het luchtalarm te horen is, liggen tientallen dode mensen voor de deur van Tata Steel in IJmuiden. Niet écht dood, maar symbolisch dood. Ook wordt het spoor en de toegangspoort van het terrein geblokkeerd. Onder de campagne 'Kappen met Kolen', gaan groepen als Extinction Rebellion de bedrijfsprocessen van Tata Steel proberen te bemoeilijken.

Tata Steel - Foto: NH Nieuws

De die-in, zoals de protestvorm waarbij mensen voor dood op de grond liggen heet, begint als het luchtalarm afgaat. Volgens Peter Jamin, coördinator van de actie, doen ze dat omdat volgens hen de kans groter is dat we doodgaan door klimaatproblematiek dan door een oorlog, waar het luchtalarm (onder meer) voor bedoeld is. 

Blokkade

De actie blijft niet bij de die-in, een kleiner groepje gaat ook de toegangspoort en het spoor blokkeren, zodat er minder kolen het terrein bereiken. De groep blijft daar net zolang zitten tot de politie ingrijpt. "Ik heb de dag en nacht vrijgehouden, want de kans op een nachtje cel is aanwezig", aldus Jamin.

"De kans op een nachtje cel is aanwezig"

Peter Jamin van Kappen met Kolen

De klimaatactiegroep Extinction Rebellion eist dat de Nederlandse overheid stopt met het gebruik van kolen. Bij het gebruik komt veel CO2 en vervuilende stoffen vrij. Volgens Jamin past deze fossiele brandstof niet meer in deze tijd. 

Maandelijkse actie

Het zal niet de laatste keer zijn dat Tata Steel met deze groep te maken gaat krijgen. Het doel is om deze actie elke eerste maandag van de maand, wanneer het luchtalarm te horen is, te herhalen.