Ga naar Content

Hond Bowie vast in rattenklem aan waterkant: "Schreeuwde het uit"

Ierse setter Bowie is afgelopen weekend gewond geraakt toen hij tijdens een wandeling door recreatiegebied Spaarnwoude in een rattenklem stapte. "Hij schreeuwde het uit'', vertelt zijn baasje Irma. "Ik dacht eerst dat een rivierkreeft hem te pakken had."  

Ierse setter Bowie - Foto: Irma Tol

Zoals vaker laat Irma haar hond zaterdag uit bij de Boseilanden in Spaarnwoude Park. "Dat was in het losloopgebied, waar normaal de viskar en de bloemenkar staan", vertelt ze aan NH Nieuws. Als échte waterrat scharrelt Bowie graag aan de waterkant, maar wat hij en zijn baasje dan nog niet weten, is dat daar een rattenklem ligt. 

Zodra Irma Bowie hoort janken, rent ze naar hem toe en ziet ze dat er iets om zijn poot zit. "Ik zag niet meteen wat het was, ik dacht dat het prikkeldraad was." Dan ziet ze dat het om een rattenklem gaat. "Hij bleef maar zitten, met z'n pootje omhoog."  

"Een kind had er ook in kunnen stappen"

Irma Tol

Met een vriendin probeert ze de klem te verwijderen, maar zonder resultaat. Vijf minuten later slagen de twee vrouwen daar alsnog in. "Toen kwam er een oerkracht in me los", vertelt Irma, die dan nog voor Bowies pootje vreest. De schade valt mee, zo blijkt na een bezoek aan een dierenarts. "Het was licht gezwollen, maar hij stond weer op z'n poten." 

Rattenklem in Spaarnwoude Park - Foto: Irma Tol

Irma besluit de zaak aan te kaarten, vooral omdat de rattenklem niet - zoals gebruikelijk - met een vlaggetje was gemarkeerd. Dan had ze Bowie daar aangelijnd. "In Floriande richten ze veel schade aan, dus ik snap dat die ratten bestreden moeten worden", vertelt ze. "Maar zeker in een losloopgebied moet je vlaggen bij klemmen plaatsen. Er had ook een kind in kunnen stappen." 

Na belletjes met de politie, de gemeente, provincie én het recreatieschap ontdekt Irma dat ze bij Hoogheemraad Stichtse Rijnlanden moet zijn. Of het om een van hun klemmen gaat is nog niet duidelijk, vertelt Irma. "De klem ligt nu nog bij de dierenarts in Hillegom, maar ze vertelden dat er ook klemmen worden gestolen door stropers." 

Het vangen van muskusratten is een wettelijke taak omdat de dieren gangen in dijken graven en daarmee een gevaar vormen voor de waterveiligheid. Daarom proberen de hoogheemraadschappen de dieren 'terug te dringen naar de landsgrenzen'. 

Door de gemeente en het recreatieschap voelde Irma zich met het spreekwoordelijke kluitje in het riet gestuurd, maar het hoogheemraadschap verraste haar positief. "Hoewel ze nog niet weten of het om een van hun klemmen gaat, betalen ze wel de dierenartsrekening (à zestig euro, red)."

Vlaggen verdwenen

"We betrachten coulance", aldus een woordvoerder van het hoogheemraadschap, die bevestigt dat zij klemmen in het gebied heeft geplaatst. "We controleren regelmatig, plaatsen vlaggetjes en borden om mensen te waarschuwen, maar we hebben geconstateerd dat er vlaggen en borden zijn verdwenen in het gebied waar mevrouw Tol liep."  

Volgens Stichtse Rijnlanden zijn er vorig jaar twee incidenten gemeld waarbij honden in rattenklemmen terechtkwamen. "Per melding bekijken we de situatie, daarom hebben we mevrouw Tol gevraagd ons bewijsmateriaal toe te sturen."  

Beterschap

Bowie is inmiddels aan de beterende hand, zo schrijft Irma in een Facebook-bericht. Het hoogheemraadschap wenst de viervoeter een 'spoedig herstel' toe. "We hopen dat mensen de borden en de vlaggetjes laten staan en willen graag benadrukken dat hondenbezitters ook echt hun hond aan de lijn houden en goed opletten.  

Toch een rattenklem verwijderen? Hier lees je hoe je dat het snelst doet.