Start van hoofdcontent

Landsmeer

nl

Realistische basketbalster Tanya Bröring baalt van lang revalidatietraject: "Wat een gezeik allemaal"

29 maart 2023, 16.00 uur · Aangepast 29 maart 2023, 18.21 uur · Door Erik-Jan Brinkman

Het leven van een topsporter is niet altijd een pretje. Dat weet Tanya Bröring helaas als geen ander. De basketbalster van Landslake Lions raakte ruim een jaar geleden zwaar geblesseerd aan haar knie en het herstel verloopt minder voorspoedig dan gehoopt. "Soms denk ik weleens wat een gezeik allemaal."

Tanya Bröring dribbelt voor Landslake Lions - Foto: Orange Pictures

Op de bank naast trainer Chris van Kampen probeert Tanya Bröring dit seizoen haar team zo veel mogelijk te helpen. Dat deed ze afgelopen weekend ook tijdens de bekerfinale tegen Den Helder Suns. Gepassioneerd coachte en stuurde ze haar medespelers aan. Helaas zag ze dat Landslike Lions tekort kwam en dat de beker naar Den Helder ging. "We knokten enorm hard, alleen Suns strafte onze fouten constant af. Dat voel je de onmacht weleens als je op de bank zit." 

Tekst loopt door onder de video.

Reportage van de basketbalfinale Den Helder Suns - Landslake Lions - NH Nieuws

Heftige avond

"Op dit moment richt ik mij op volgend seizoen", vertelt Tanya Bröring over haar revalidatieproces. Begin 2022 scheurde de 38-jarige Amsterdamse haar voorste kniebanden af. "Een heftige avond", zei de toen geëmotioneerde trainer Marlous Nieuwveen. "Hier schrikken we met z'n allen van."

Een maandenlange revalidatie volgde voor Bröring. En dat is een fysiek pittig traject, maar ook zeker op mentaal gebied. Een proces met de nodige hobbels. Zo onderging Bröring afgelopen zomer weer een operatie. Daarom leeft ze de laatste tijd van dag tot dag. "Ik richt me niet op een datum, want dat deed ik eerder en dat valt dan vaak tegen."

"Ik ben al dertien maanden bezig en de laatste twee maanden kom ik niet echt verder"

Tanya Bröring, basketbalster Landslake Lions

Naast het basketbal werkt Bröring fulltime bij Ajax als sportscientist. "Alle data die we meten van de spelers koppel ik terug naar de technische staf." De combinatie topsport en haar baan bij de Amsterdamse club gaat niet altijd goed samen. "Ik merk dat m'n focus is veranderd. Ik zie mijzelf in de toekomst ook niet meer drie à vier in de week trainen. Daarnaast heb ik ook een kinderwens."

Tekst loopt door onder de video.

Basketbalster Tanya Bröring: "Ik heb ergere dingen meegemaakt dan een kruisbandblessure" - NH Nieuws

Stilstand

Het lange revalidatietraject zorgt dan ook voor realisme bij de routinier. "Ik ben de jongste niet meer en ben al dertien maanden bezig. De laatste twee maanden sta ik een beetje stil voor mijn gevoel. Soms gaat het goed, en een dag later volgt dan een reactie in m'n knie."

"Deze zomer neem ik een besluit over mijn basketbaltoekomst", aldus Bröring. Van een naderend afscheid wil ze nog niks weten. "Ik wil heel graag terugkeren, maar ik ben toch afhankelijk van hoe mijn knie reageert." Tot die tijd blijft ze trainer Van Kampen assisteren aan de zijkant van het basketbalveld.

Dit weekend neemt Landslake Lions het in eigen huis op tegen Basketbal Academie Limburg.

Tanya Bröring tijdens een teambespreking van Landslake Lions - Foto: Orange Pictures

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52