Ga naar Content

Kwaadaardig mooi: kunstenaars verbeelden eigen ervaringen met kanker

Zeven gerenommeerde Nederlandse kunstenaars hebben hun eigen ervaringen met de gevreesde ziekte kanker omgezet in indrukwekkende kunstwerken. Ze hadden zelf kanker of het betrof een familielid of partner. De tentoonstelling Kwaadaardig mooi is te zien in het museum Tot Zover in Amsterdam. Andere tips voor dit weekend: de Passion in Enkhuizen en zangeres VanWijck in Huizen. 

Kwaadaardig mooi - NH Nieuws

Tip 1: Kwaadaardig Mooi in museum Tot Zover Amsterdam 

De man van kunstenares Sonja Hillen kreeg kanker. Zij maakte het kunstwerk For better or worse toen hij in behandeling was. We zien een ziekenhuisbed met beddengoed waar teksten op staan. "Ik heb de recepten van de chemokuur op de lakens en slopen geborduurd" vertelt Sonja. "Eigenlijk wil ik daarmee aan mijn man laten zien hoezeer ik gezien heb hoe hij moest lijden. En voor mezelf kon ik er ook heel goed mijn woede in kwijt over de heftigheid van die chemobehandeling". 

Fotograaf Niels Helmink kreeg in 2009 kanker. Hij maakte een serie zelfportretten tijdens de periode van de chemobehandeling. "Het is echt een tocht die je doormaakt. Vooral de eerste keer dat je ziet dat je haar uitvalt, maakt dat heel veel indruk", vertelt Niels. Kunstenares Kim Tieleman kreeg borstkanker en verloor ook haar haar tijdens de behandeling. Zij heeft alle plukjes haar die uitvielen zorgvuldig gedocumenteerd op grote vellen papier. "Het kunstwerk maken was voor mij ook een soort therapie en zo kon ik ook zin geven aan de worsteling waar ik mee te maken had."

Kunstenaar Wout Herfkens maakte een kunstwerk over zijn broer die kanker kreeg. Hij is blij met de tentoonstelling in Tot Zover. "Een tentoonstelling over kanker lijkt misschien niet direct een publiekstrekker, maar deze tentoonstelling is bijzonder, is onderscheidend en ik hoor van veel mensen dat het troost biedt". 

De tentoonstelling Kwaadaardig Mooi is nog te zien tot en met 16 april in museum Tot Zover bij de begraafplaats de Nieuwe Ooster in Amsterdam.

Wekelijks komt de Culture Club-redactie van NH met drie uitgaanstips voor de komende week: optredens, tentoonstellingen of andere culturele gebeurtenissen in de provincie die je niet mag missen. Deze week de tentoonstelling Kwaadaardig mooi in Amsterdam, The Passion in Enkhuizen en zangeres VanWijck in Huizen. 

Tip 2: Enkhuizen komt met eigen versie van The Passion

We kennen The Passion natuurlijk als jaarlijks terugkerend tv-spektakel vanuit verschillende steden in Nederland. Maar in Enkhuizen doen ze het op hun eigen manier. Zij hebben hun eigen Passion geschreven en gemaakt met lokale koren en talenten. Burgemeester Van Zuijlen van Enkhuizen is de verteller en wethouder Hoogervorst speelt Pilatus. Opvallend is ook de rol van Judas die door een vrouw wordt vertolkt, namelijk Jorien Schipper. Het spektakel vindt plaats op en rond het water van de haven van Enkhuizen, aan de voet van de Drommedaris op zaterdag 1 april, aanvang 19;30 uur. 

Judas, Maria en Petrus uit de Passion Enkhuizen in een reportage voor NH uit 2022 -

Tip 3: Mooie liedjes van VanWijck in de Boerderij in Huizen

Ze noemt zich VanWyck, zangeres Christien Oele, die sinds haar debuut in in 2018 furore maakt met intrigerende, bedwelmende ‘alt folk songs’. Haar drie, in eigen beheer uitgegeven, platen werden bedolven onder lofuitingen en bezorgden de vanuit Amsterdam opererende artieste, een cultstatus bij connaisseurs, airplay in Amerika, Frankrijk en Canada en meer dan twee miljoen streams.  Haar sound is te vergelijken met die van Leonard Cohen, Damien Rice, Fiona Apple en Laura Marling.

Haar laatste album heet The Epic Tale of the Stranded Man, een plaat met twaalf nummers die zowel tekstueel als harmonisch in elkaar grijpen en samen een verhaal vertellen over een man die aanspoelt op een wonderlijk eiland en niet meer weet wie hij is. Hij ontmoet op het eiland allerlei vreemde types die hem confronteren met het leven.  

Van Wijck op zondag 2 april in de Boerderij in Huizen. Aanvang 15;00 uur! Op 8 april treedt Van Wijck op in theater de Cirkel in Heemskerk. 

VanWijck in een uitzending van Culture Club maart 2022 - NH Nieuws

Culture Club bij NH Nieuws

In het nieuwe programma Culture Club gaat NH Nieuws op bezoek bij cultuurmakers uit onze provincie om ze te vragen naar hun drijfveren. Alle afleveringen van Culture Club zijn te bekijken op deze speciale pagina.

Culture Club is elke week te zien op NH televisie op donderdag vanaf 17.10 uur en dan elk uur herhaling.