Ga naar Content

Gerelateerde videos

NH Airtime: 46.000 vluchten op de Aalsmeerbaan van Schiphol

Er zijn maar weinig luchthavens op de wereld die zes of meer start- en landingsbanen hebben. Die grote luchthavens liggen dan ook bij miljoenensteden, zoals Chicago en Dallas. Chicago O'Hare heeft er het meest: acht banen, gevolgd door Dallas-Forth Worth (7). Daarna komen Denver, Detroit en... Schiphol, die alle drie zes start- en landingsbanen hebben. In Airtime bekijken we alle zes landingsbanen van Schiphol. Dit keer de Aalsmeerbaan. 

De Aalsmeerbaan is een van de drie parallelle start- en landingsbanen op Schiphol, naast de Polderbaan en de Zwanenburgbaan. Officieel heet hij 18L-36R, verwijzend naar de kompasrichtingen van de baan: 180º en 360º. De L staat voor links en de R voor rechts.

Om verwarring bij piloten en verkeersleiders te voorkomen, wordt in het radioverkeer one eight left of three six right gezegd. Die twee parallelbanen hebben vergelijkbare toevoegingen: de Zwanenburg heet 18C-36C (van center) en de Polderbaan het tegenovergestelde van de Aalsmeerbaan, 18R-36L.

Het artikel gaat verder onder het kaartje.

Alle start- en landingsbanen van Schiphol - Foto: Schiphol

46.000 keer

De Aalsmeerbaan is een secundaire baan, dat wil zeggen dat hij alleen tijdens piekuren mag worden ingezet, naast de Polderbaan en de Kaagbaan. Het afgelopen jaar waren er nogal wat piekuren, gezien het grote aantal starts en landingen op de Aalsmeerbaan: 46.000. De Polderbaan is een primaire baan, daarop werd bijna drie keer zoveel op geland en gestart, namelijk zo'n 120.000 keer.

Over de Aalsmeerbaan wordt regelmatig geklaagd en veel inwoners van Aalsmeer en Uithoorn zouden hem liever zien verdwijnen. Omdat de baan alleen van en naar het zuiden mag worden gebruikt, krijgen die omwonenden de overlast van al het vliegverkeer van de Aalsmeerbaan voor hun kiezen. Badhoevedorp, ten noorden van de baan, wordt door geluidsregels ontzien.

Parkeerplaats voor Boeings

Tussen maart en juni 2020 was het voor de verandering heel stil op en rond de Aalsmeerbaan. Schiphol had het asfalt nodig om vliegtuigen te parkeren die tijdens de eerste maanden van de coronacrisis overbodig waren geworden.

Greenpeace

Die Boeings van KLM werden in mei van dat jaar het decor van een protestactie van Greenpeace tegen de luchtvaart. Klimaatactivisten wisten toen met fietsen de Aalsmeerbaan te bereiken en te protesteren bij de geparkeerde vliegtuigen. De activisten konden enkele uren hun gang gaan, totdat de Koninklijke Marechaussee ingreep en de groep arresteerde.

Geparkeerde KLM-toestellen op de Aalsmeerbaan van Schiphol - Foto: NH Nieuws/Doron Sajet

Op het Youtube-kanaal van NH Airtime vind je alle voorgaande uitzendingen en langere uploads van nieuwe vliegtuigen, airlines en lounges op Schiphol. NH Airtime wordt iedere woensdag op het televisiekanaal van NH uitgezonden, om 17.20 uur (met herhalingen tot en met de volgende avond).

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]