Ga naar Content

Inspectie trekt aan de bel over veiligheid platformwerk op Schiphol

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) maakt zich zorgen over de veiligheidssituatie op het platform van Schiphol. Grondafhandelingsbedrijven wijken volgens de inspectie te vaak af van de regels, waardoor de veiligheid op het platform en in de lucht in het geding komt. De ILT voert de handhaving op Schiphol op en gaat zo nodig de grondafhandeling van een vliegtuig bij onveilige omstandigheden stilleggen.

Een platformmedewerker van Swissport bij een toestel van Turkish Airlines op Schiphol - Foto: NH Nieuws / Doron Sajet

Volgens de inspectie is de grondafhandeling op Schiphol complex en staan de medewerkers onder contante tijdsdruk. Vorig jaar zomer is de ILT iedere week naar Schiphol gegaan om het werk te inspecteren. Bij elke controle bleken er afwijkingen te zijn en werden er veiligheidsregels overtreden. Voorbeelden zijn geblokkeerde brandblussers, rijden binnen de afbakening van het vliegtuig en karretjes die geparkeerd worden waar dat niet mag.

"Volgens de medewerkers die verantwoordelijk zijn voor de grondafhandeling ligt het aan een tekort aan personeel, ruimtegebrek, tijdsdruk en onvoldoende training en ervaring", meldt de ILT in de Staat van Schiphol 2022, een jaarlijks veiligheidsrapport dat vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Beschadigd vliegtuig

"Als de regels niet worden nageleefd, kunnen risicovolle situaties ontstaan. Het vliegtuig kan beschadigd worden en met een defect opstijgen, of personeel op de vliegtuigopstelplaatsen kan gewond raken." De ILT wil dat de grondafhandelingsbedrijven snel verbeteringen doorvoeren.

Angstcultuur

Volgens de ILT worden incidenten lang niet altijd gemeld door het personeel, onder meer omdat ze van het kastje naar de muur worden gestuurd. Stijn Jansen van vakbond FNV laat NH Nieuws weten dat medewerkers zich vaak ook niet veilig voelen om ongelukken te melden. Volgens Jansen kan een melding uitlopen op schorsing, ontslag of dwarszitten van een promotie, in plaats van dat de veiligheidssituatie op Schiphol verbetert.

FNV pleit al jaren voor hogere lonen en betere werkomstandigheden. Jansen voelt zich gesterkt door de felle kritiek van de ILT. "Alleen met een verbetering van de arbeidsomstandigheden wordt het werk op Schiphol veiliger en aantrekkelijker voor nieuwe medewerkers", zegt Jansen.

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]