Start van hoofdcontent

Limmen

nl

Historische bollentuin Limmen nu al open: "Narcissen en vroege tulpen bloeien volop"

31 maart 2023, 06.06 uur · Aangepast 31 maart 2023, 07.17 uur · Door Anne Klijnstra

De 4.500 verschillende soorten bolgewassen staan op knappen in de Hortus Bulborum in Limmen. De oudste bollentuin van Nederland is vanaf vandaag weer wekenlang te bezoeken. "Ze komen uit heel de wereld hier naartoe."

Hortus Bulborum Limmen open - NH Nieuws/ Anne Klijnstra

Dat stelt Max Nuyens van het stichtingsbestuur van 95-jarige Hortus Bulborum trots, wanneer hij NH Nieuws alvast een 'sneak peek' geeft van wat er aan bloemen te zien is. Er wordt geveegd en de naamkaartjes van de bloemen worden rechtgezet, zodat alles netjes is voor de opening vanmiddag. "Vanaf morgen is publiek welkom."

De Hortus Bulborum is de schatkamer van bollengewassen en voor veredelaars een graag bezochte plek om stuifmeel te scoren om nieuwe soorten te creëren. "En de tuin krijgt bezoek van liefhebbers uit Nederland en de rest van de wereld: ze komen uit Nieuw-Zeeland, Australië en opvallend veel Amerikanen."

Duc van Tol

Normaal gaat de tuin rond 6 april open, maar al jaren kan dat eerder. "Door de zachte winters en vroege voorjaren, gaan we met die datum flexibeler om. Ik denk dat we die 'vaste' openingsdatum straks op 1 april gaan bepalen. Al blijft het natuur, en blijven we kijken naar hoe de tuin er bij staat om te bepalen wanneer we open kunnen."

"Er is nu al genoeg bloemenpracht te zien. De narcissen en krokussen bloeien volop. Maar ook een aantal vroege tulpensoorten, zoals onze trots de Duc van Tol-tulp. Dat is de oudste tulp die we hebben, uit 1595."

Wegwerkzaamheden

Dit jaar heeft de bollentuin de pech dat precies tijdens de zes tot zeven weken dat ze open zijn, er wegwerkzaamheden zijn op hun belangrijkste aanrijroute via de Rijksweg. "Die zouden in september beginnen, maar zijn helaas uitgesteld naar precies nu."

"Wij adviseren mensen die niet uit de buurt komen om de afslag Akersloot op de snelweg A9 te nemen, dan de borden Limmen te volgen en daarna de bordjes 'hortus' die wij gaan neerzetten. Daarmee zijn we goed te vinden."

Het reisadvies en meer informatie over de tuin is te vinden op hun website.