Ga naar Content

Zeldzaam karige inbreng Ajacieden bij povere zege Oranje op voetbaldwerg Gibraltar

Er werd gehoopt op een doelpuntenfestijn in de Rotterdamse Kuip, maar het Nederlands elftal kwam tegen Gibraltar niet verder dan drie goals. Voor Oranje, waar slechts één Ajacied in de basis stond, waren Memphis Depay en Nathan Aké (twee keer) trefzeker: 3-0. 

Steven Berghuis was de enige Ajacied met een basisplaats bij Oranje - Foto: Orange Pictures

Bondscoach Ronald Koeman had ten opzichte van de smadelijke 4-0 nederlaag tegen Frankrijk, dit keer geen basisplaats ingeruimd voor de Ajacieden Jurriën Timber en Kenneth Taylor. Steven Berghuis mocht daarentegen wel blijven staan van de bondscoach en Mats Wieffer van Feyenoord maakte zijn debuut. 

In verband met het negatieve doelsaldo had Nederland van tevoren al aangekondigd om zo veel mogelijk te willen scoren tegen de voetbaldwerg. Nederland probeerde in de eerste helft met name via voorzetten vanaf de zijkant tot doelpogingen te komen. In totaal noteerde Oranje 24 voorzetten in het eerste bedrijf en daarvan was er uiteindelijk één succesvol. In de 23e minuut wist Denzel Dumfries vanaf de rechterkant het hoofd van Depay te vinden, die zo tekende voor de magere 1-0 ruststand. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Memphis Depay kopt de 1-0 voor Nederland raak - Foto: Pro Shots / Stanley Gontha

Aan het begin van de tweede helft bracht Koeman naast Cody Gakpo ook Donyell Malen binnen de lijnen. De aanvaller van Wieringen verving Berghuis en zo stond er op dat moment geen enkele speler van Ajax op het veld. Het inbrengen van Gakpo en Malen kwam het baltempo voor even ten goede en al snel volgde de 2-0 van Oranje. Een voorzet van Gakpo kwam via Dumfries bij Nathan Aké terecht. De linksachter kopte via de binnenkant van de paal raak. 

Voortijdig douchen

Gelijk na de goal van Aké moest Gibraltar, de nummer 200 van de wereldranglijst, verder met tien man. Liam Walker moest voortijdig gaan douchen na een grove charge op de enkel van Wieffer. Niet veel later werd Wieffer vervangen door Davy Klaassen die zo nog een klein half uur mocht meespelen bij Oranje. Met de Hilversummer in de ploeg lukte het Nederland nog één keer om doelman van Gibraltar te passeren. Een van richting veranderd schot van Aké betekende uiteindelijk de 3-0 eindstand.

Door de zege staat Nederland nu met drie punten op de derde plek in de EK-kwalificatiegroep. Frankrijk, dat vanavond met 1-0 won op bezoek bij Ierland, gaat aan kop. Griekenland is de nummer twee. 

Opstelling Nederland: Cillessen; Dumfries, De Ligt (Malacia/77), Van Dijk, Aké; Wijnaldum (Gakpo/46), Wieffer (Klaassen/63), Depay (Blind/63); Simons, Weghorst, Berghuis (Malen/46)

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app.

Download on the App StoreOntdek het op Google Play