Ga naar Content

Snackbareigenaar vecht dwangsom gemeente aan: "Het is onbehoorlijk bestuur"

Marcel Atema is boos en verontwaardigd. De eigenaar van de mobiele snackbar Het Edammertje moet dagelijks zijn kar weghalen van de parkeerplaats. "In de ochtend mag ik er gaan staan en 's avonds weer weg. Dat is onmogelijk", briest hij. "Kijk om je heen met al die auto's." Hij stapt nu naar de rechter om het aan te vechten want er ligt een dwangsom van enkele duizenden euro's als hij zich er niet aan houdt.

Marcel Atema vecht voor het behoud van zijn mobiele snackbar. - NH Nieuws

Advocaat Bert Creemers staat Marcel bij in de strijd en denkt dat de rechter hun gelijk gaat geven. "Het is onbehoorlijk bestuur. De gemeente heeft Marcel in 2021 op deze plek een vaste vergunning gegeven nadat hij instemde met een andere plek op de parkeerplaats. Zodat de brandweer een nieuwe kazerne kon bouwen." Hij laat schetsen zien en een brief van de gemeente Edam-Volendam waarin staat dat het om een vaste vergunning gaat.

De gemeente beweert in een reactie van niet. "De standplaats waar de exploitant tijdelijk gebruik van mag maken, is geen vaste standplaats." Bovendien schrijft de gemeente dat in de vergunning is opgenomen dat de snackbar 'een uur na sluitingstijd moet worden verwijderd en een uur voor opening mag worden geplaatst'. En van dit beleid kunnen ze niet afwijken want anders zal het 'ongewenste precedentwerking opleveren'.

Tekst gaat door onder de foto. 

Snackbareigenaar Marcel Atema en zijn advocaat Bert Creemers (rechts). - Foto:

Volgens Marcel is het pure pesterij. Al sinds hij in november 2017 zijn snackbar in hartje Edam verloor aan een grote brand is hij met zijn mobiele kraam op zoek naar een vaste plek. Die werd hem mondeling toegezegd op het parkeerterrein van de Dijkgraaf Poschlaan. "De gemeente heeft ook alle voorzieningen-  elektra, riool en water - aangelegd." En ook zijn advocaat zegt dat de gemeente nu het vertrouwen heeft beschaamd en denkt dat de rechter korte metten maakt met het opleggen van dwangsommen.

Marcel is er nog niet helemaal gerust op. Hij is wel blij met de steun die hij krijgt van zijn klanten. "Sommige willen zelfs meebetalen als het helemaal verkeerd loopt."

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]