Ga naar Content

Slechtziende Marco massaal gesteund na beroving: "Het is hartverwarmend"

Bekend en onbekend, uit alle hoeken steken mensen een hart onder de riem bij Marco Brijker (56). Vorige week werd er 3.600 euro van zijn bankrekening gehaald nadat hij zijn pas was verloren bij winkelcentrum Gibraltar in Zaandam. Het geld had de slechtziende Marco gespaard voor een zelfstandige reis naar Spanje. "Beste Zaankanters HELP!", klonk de noodoproep van zijn dochter Nathalie Brijker. 

Marco loopt met een stok/ winkelcentrum Gibraltar - Foto: NH Nieuws

Reconstructie

Op donderdag 16 maart heeft Marco rond 10.30 uur gepind bij de Geldmaat in het winkelcentrum Gibraltar in Zaandam. Daarna is hij naar de Lidl gegaan om broodjes te halen. Hier heeft hij contant afgerekend. In die tussentijd is hij zijn pinpas kwijtgeraakt. De familie vermoedt dat zijn bankpas is gestolen of verloren.

Wat er precies is gebeurd bij het winkelcentrum in de wijk Peldersveld is niet duidelijk, daarom vraagt zijn dochter op sociale media of mensen iets gezien hebben. "Mijn vader loopt met een stok en kan slecht zien, dit komt door een scooterongeluk. Ook heeft hij een slecht kortetermijngeheugen. Een makkelijk doelwit voor criminelen dus", vertelt ze. 

Hart onder de riem

Ruim een week na het incident meldt Nathalie dat het goed gaat met haar vader. "Hij is zeker geschrokken, maar hij is positief ingesteld. Mijn vader blijft altijd lachen." Vanuit alle kanten wordt de familie Brijker gesteund. "Het is hartverwarmend, niet alleen naasten, maar ook vreemde sturen ons berichten, op Facebook is er heel veel gereageerd. Dat voelt echt als een hart onder de riem."

Niet alleen ontvangt de familie mooie woorden, er hebben zich ook mensen gemeld die geld willen geven. Op Facebook wordt er zelfs gesproken over het starten van een inzamelingsactie voor Marco. Zijn dochter laat weten in deze fase nog geen financiële steun te accepteren. "We gaan geen geld aannemen van mensen die er hard voor hebben gewerkt als er nog een kans bestaat dat we het terugkrijgen van de bank."

"Mijn vader loopt met een stok en kan slecht zien, dit komt door een scooterongeluk. Ook heeft hij een slecht kortetermijngeheugen. Een makkelijk doelwit voor criminelen dus"

Nathalie Brijker

Of Marco daadwerkelijk zijn geld terugkrijgt, is nog niet zeker. "Hij heeft wel goede hoop, omdat je wel vaker verhalen hoort van mensen die na zo'n incident geld terugkrijgen van de bank", vertelt Nathalie. Mochten ze het geld niet vergoed krijgen, dan zal de familie overwegen om het geld aan te nemen van gulle gevers.

Wat Marco met het geld zou doen was ook al duidelijk. "Mijn vader had gespaard om voor het eerst weer zelfstandig met vakantie te gaan. Hij wilde heel graag naar Spanje", aldus Nathalie Brijker.

Iets gezien?

Nathalie vraagt of mensen iets (opvallends) hebben gezien op donderdag 16 maart, rond 10.30 uur, bij winkelcentrum Gibraltar in Zaandam. Alle tips zijn welkom, deze kunnen gemaild worden naar [email protected].

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]