Ga naar Content

TBS voor verwarde vrouw die na aanrijden van vier fietsers bij Centraal Station doorreed

Een vrouw die vorig jaar met haar auto vier fietsers aanreed bij Amsterdam Centraal Station is veroordeeld voor meerdere pogingen tot doodslag. De vrouw wordt echter niet verantwoordelijk gehouden voor haar daad, volgens de rechtbank was de vrouw ontoerekeningsvatbaar en legt haar tbs met enkele voorwaarden op. 

Foto: Martin Damen

De vrouw werd begin augustus aangehouden voor het doorrijden na een aanrijding op de Odebrug vlakbij het Centraal Station. De vrouw reed twee dagen eerder met de auto over het fietspad waarbij zij meerdere fietsers aanreed. Ooggetuigen lieten aan AT5 weten dat de vrouw al een tijdje over het fietspad reed waarbij ze waarschuwingen van andere verkeersdeelnemers negeerde. Drie van hen liepen geen ernstige verwondingen op, een man wordt naar het ziekenhuis gebracht. 

De aanrijding

"De verdachte heeft als bestuurder van haar auto op een fietspad meerdere fietsers, die voor haar goed zichtbaar geweest moeten zijn, met een aanzienlijke snelheid van achteren aangereden. Hierna is zij weggereden. Door in een auto met hoge snelheid op een korte afstand recht op de slachtoffers af te rijden heeft verdachte minst genomen willens en wetens de aanmerkelijke kans op de koop toegenomen dat de slachtoffers niet op tijd weg zouden kunnen springen en dodelijk gewond zouden raken", vertelt het Openbaar Ministerie. 

Borderline

Volgens de rechtbank was er op de bewuste dag sprake van borderline, een depressieve stoornis en een lichte stoornis in het gebruik van alcohol. De vrouw kan zich daarnaast niks van de aanrijding herinneren en en heeft zaken volgens de rechtbank niet goed kunnen inschatten. 

De rechtbank veroordeelt de vrouw voor meerdere pogingen tot doodslag. De vrouw wordt tbs met een aantal voorwaarden opgelegd. De vrouw moet verplicht behandeld worden voor haar persoonlijkheidsstoornis en middelengebruik, maar ze hoeft niet naar een gesloten instelling. 

Lees ook