Ga naar Content

Zorgvakbonden kondigen tweede staking aan in ziekenhuizen voor half april

Het ziekenhuispersoneel gaat halverwege april opnieuw staken voor meer salaris en invloed op hun werkroosters. De zorgvakbonden laten weten dat de impact van de tweede stakingsdag groter gaat worden dan tijdens de staking van vorige week. 

Foto:

Op donderdag 16 maart besloot een groot aantal medewerkers van de ziekenhuizen om het werk stil te leggen. In Amsterdam draaiden het honderden personeelsleden van beide locaties van het OLVG, het Antoni van Leeuwenhoek en het BovenIJ een zogenoemde 'zondagsdienst'. Dat wil zeggen dat alleen de patiënten die acute zorg nodig hadden hulp kregen. Afspraken op de poli en geplande operaties werden door de staking afgezegd. 

Salaris en invloed op roosters

Volgens de vier vakbonden - FNV Zorg & Welzijn, CNV Zorg & Welzijn, werknemersvereniging FBZ en NU'91 - laat de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuis (NVZ) het nu aankomen op een tweede stakingsdag. "De werkgeverskoepel geeft geen enkele blijk van urgentie." De vakbonden en de ziekenhuismedewerkers eisen onder meer een loonsverhoging van 10 procent voor 2023, een betere reiskostenvergoeding en meer inspraak over hun roosters. 

Daarnaast zijn de bereikbaarheidsdiensten, waarin het personeel op stand-by staat en binnen twintig minuten in het ziekenhuis moet kunnen zijn indien nodig, volgens de medewerkers een probleem. Als ze namelijk niet worden opgeroepen kregen ze 2 euro per uur. "We houden dan twee tientjes over als we niet worden opgeroepen als we stand-by staan", liet radioloog Felix Clasener weten tijdens de staking van vorige week.

"Er is geen twijfel dat wij door zullen gaan tot er een aanvaardbaar resultaat ligt"

Elise Merlijn - FNV

Omdat de vakbonden sinds de actiedag nog wachten op een zet van de NVZ, zijn de actiecomités in de ziekenhuizen al druk bezig met het maken van draaiboeken voor de tweede stakingsdag. Zo'n een draaiboek is belangrijk omdat daarin de afspraken worden gemaakt die nodig zijn om de veiligheid van de patiënten te waarborgen tijdens de staking. 

De verwachting bij de bonden is dat bij een tweede actiedag er meer werknemers hun werk zullen neerleggen. "Er is geen twijfel dat wij door zullen gaan tot er een aanvaardbaar resultaat ligt. Wat wij zien is dat wij optrekken met saamhorige medewerkers die onvermoeibaar willen strijden. De druk op een goed cao-resultaat is groot. Ik ben diep onder de indruk", laat Elise Merlijn van FNV weten. Naar schatting legden op 16 maart over het gehele land zo'n 100.000 werknemers het werk stil.

Vorige week was AT5 aanwezig bij de actiedag in de Amsterdamse ziekenhuizen: 

Staking ziekenhuizen Amsterdam - NH Nieuws

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]