Start van hoofdcontent

Amsterdam

nl

Amsterdamse sportondernemer en 'broer van' Henny Cruijff (78) overleden

21 maart 2023, 14.01 uur · Aangepast 21 maart 2023, 16.23 uur · Door AT5

De Amsterdamse ondernemer Henny Cruijff is gisteren na een lang ziekbed overleden. Hij was de twee jaar oudere broer van voetballer Johan Cruijff en jarenlang eigenaar van sportwinkel Smit-Cruyff aan de Elandsgracht.

Henny Cruijff bij een boekpresentatie in 2007 - Pro Shots / Stanley Gontha

Cruijff speelde net als zijn broertje jarenlang in de jeugd van Ajax, maar brak nooit door als profvoetballer. In 1968 nam hij de sportwinkel Smit-Cruyff over van zijn broer.

Naar eigen zeggen had Henny Cruijff maar weinig contact met zijn broer Johan. Volgens Henny kwam dat omdat de omgeving van de legendarische voetballer 'hermetisch afgesloten' was.

Ook met de schoonfamilie van Johan had Henny geen goede band. In een interview met NRC uit 2010 liet hij weten dat Johan meer had kunnen bereiken als hij de juiste mensen om zich heen had verzameld.  "Zijn vrouw en schoonvader hadden niks met voetbal."

Johan Cruijff in 1968 in de sportzaak aan de Elandsgracht, broer Henny staat rechts op de foto - Wikimedia Commons

Die schoonvader, zakenman Cor Coster, betichtte hij een jaar later in een interview met HP/De Tijd van een SS-verleden. Het blad zou die uitspraken later rectificeren, nadat Johan en zijn vrouw Danny een rechtszaak dreigden aan te spannen. De uitspraken van Henny werden bovendien tegengesproken door het NIOD, dat het oorlogsverleden van Coster had onderzocht.

De afgelopen acht jaar leed Cruijff aan Alzheimer, een ziekte waar hij uiteindelijk aan is overleden. Hij wordt deze week in besloten kring begraven.

Henny was de vader van socialite Estelle Cruijff. Zij kreeg samen met Ruud Gullit een zoon die vandaag de dag ook profvoetballer is: de 21-jarige Maxime Gullit speelt voor eredivisieclub Cambuur Leeuwarden. 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]