Ga naar Content

Extra cameratoezicht in Zaanse wijk Poelenburg om autobranden tegen te gaan

Op vier verschillende plekken in de Zaanse wijk Poelenburg komen zichtbare camera's om de kans op nieuwe autobranden te verkleinen. Dat maakte burgemeester Jan Hamming gisteravond bekend op een bijeenkomst voor bewoners. Sinds vorig jaar zomer telde de gemeente liefst 22 autobranden. De politie heeft nog geen dader(s) kunnen vinden.

Foto: Inter Visual Studio

De zaal in wijkcentrum De Poelenburcht is behoorlijk gevuld met bezorgde mensen. Sommigen zijn zelf slachtoffer van een autobrand, anderen zijn net 'ontsnapt'. "Mijn auto stond er een paar meter vanaf de vorige keer", vertelt een bewoner. Hij wist niet hoe snel hij hem weg moest zetten.  

Alleen al dit jaar brandden er vijf auto’s, een bestelbus en een taxibus uit in Poelenburg en het naastgelegen Peldersveld. Hamming zegt op voorhand dat hij beseft dat dit veel doet in de wijken.

De afgelopen weken is het relatief rustig, maar zowel de burgemeester als twee agenten proberen de bewoners te verzekeren dat de zaak nog volop aandacht krijgt. Er zijn de afgelopen tijd meerdere specialistische teams ingezet, er is een grootschalig buurtonderzoek geweest en de politie reed meer rondes door de wijk.

"Veiligheidsgevoel zeg je? Hebben we niet. 's Avonds gaan we de straat niet meer op hoor"

Anonieme bewoner

"Je moet altijd kijken welke manier het beste werkt", zegt Hamming na afloop over de camera's die vandaag worden geplaatst. "Er waren de afgelopen tijd ook heimelijke camera's, die hebben mensen niet gezien maar ze waren er wel. Maar de 22 autobranden zijn door een groot gedeelte van Zaandam geweest. Je kan niet de hele stad volhangen met de camera's."

Tekst loopt door onder de kaart.

Een echtpaar waarvan afgelopen november de auto is afgebrand is wat sceptisch over de aanpak van de gemeente en politie. "De burgemeester kan er ook niet zoveel aan doen. Ik neem het hem niet kwalijk, maar het gaat gewoon niet. Er loopt zoveel crimineel volk rond hier", zegt de mannelijke helft van het paar. Zijn naam is bij de verslaggever bekend, maar zijn nadrukkelijke verzoek is om die hier niet te noemen uit angst voor represailles.  

Al voor de brand hadden ze geen fijn gevoel over de veiligheid in Poelenburg. "Veiligheidsgevoel zeg je? Hebben we niet. 's Avonds gaan we de straat niet meer op hoor. Maar we hebben er nog steeds een rotgevoel van en praten er nog vaak over."

Tekst loopt door onder de foto.

De afgebrande auto van het echtpaar - Foto: Aangeleverd

De bewoners krijgen deze avond niet veel details over het onderzoek dat de politie doet, juist om dat niet te verstoren. Wel is er de nadrukkelijke oproep van zowel de gemeente als de politie om meer te melden bij verdachte situaties. Dat roept tegelijk reacties op bij verschillende bewoners: juist als ze dat doen wordt er niks mee gedaan. Aangiften bij de politie leiden niet tot actie en meldingen bij de gemeente worden als afgehandeld gemeld terwijl er niks is opgelost. 

Die geluiden zijn niet nieuw voor burgemeester Hamming, al moeten ze juist op zo'n avond wel pijn doen. Hij zegt dat hij het mee gaat nemen: "Als iemand wat meldt dan moet die reactie krijgen en moet het echt worden afgehandeld. Dat gaat te vaak fout, dat hoor je vanavond ook. Ik roep bijna elke dag op om dingen te melden, dan moet er wel opvolging zijn. Anders staan we voor paal en dat is het laatste wat we willen." 

De meneer met de afgebrande auto heeft inmiddels weer een nieuwe. "Gelukkig was ik goed verzekerd. Misschien bijgeloof hoor, maar ik zet hem niet meer op de oude plek. Altijd ergens anders."

Foto: NH Nieuws

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]