Ga naar Content

Beslissende week voor Young Art Festival: erop of eronder?

Het wordt een spannende week voor de organisatie en fans van het Young Art Festival. Een dezer dagen wordt de knoop doorgehakt of het festival in juli kan doorgaan. De kaartverkoop blijft achter op de verwachtingen en de organisatie wil zo min mogelijk risico lopen. 

Young Art Festival - Foto:

Uiterlijk 25 maart hadden er 750 passe-partouts (weekendtickets) verkocht moeten zijn in de voorverkoop, maar hier is tot nu toe maar iets meer dan de helft van gerealiseerd. "We hebben onszelf een hoog doel gesteld", vertelt Stella van Lieshout, artistiek leider van het festival en al jaren verbonden aan het festival. "Normaal gesproken gaan we gewoon al tijdens de voorverkoop aan het werk en namen we dat risico. Maar vanwege twee jaar corona en de stijgende inflatie kunnen we dat risico niet meer nemen." Vorig jaar viel de opkomst ook al tegen en hebben ze niet zo goed gedraaid als gehoopt. 

Plek waar je jezelf mag zijn

Al vanaf 2004 is het festival een begrip in Beverwijk. En mocht het festival nu toch sneuvelen, dan is dat wel een aderlating, vindt Stella. "Dit festival is geboren uit de behoefte om voor jonge makers een plek te hebben waar ze zich kunnen laten zien. Er was in Beverwijk niks voor jonge kunstenaars en muzikanten. Daaruit is het Young Art Circus voortgekomen in 2004."

Aan de allereerste editie in 2004 heeft ze zelf nog meegedaan. "Er waren een aantal weken van tevoren workshops. Daar heb ik mijn eigen cabarettekst geschreven en op een klein houten podium rondom een kastanjeboom opgevoerd. Het ging mij niet eens om op een podium te mogen staan en iets van jezelf te mogen presenteren. Het was een plek waar ik mezelf kon zijn." 

Rare situatie

Nu het doel van 750 verkochte passe-partouts niet gehaald is, maakt ze zich wel ernstige zorgen. "Wij hebben alle vertrouwen dat we een mooi programma kunnen maken. Maar wij kunnen niet zomaar 20.000 euro investeren in de line-up. Dat maakt het een rare situatie. We willen eerst zien of er nog voldoende animo voor is."

"Heel veel jongeren krijgen niet de kans om te ontdekken waar hun verborgen talent ligt, of te worden meegetrokken met gelijkgezinde mensen"

Zoë van Bachum, vrijwilliger

En dit probleem is niet alleen lokaal. Volgens Stella zie je ook dat er, na corona, landelijk iets is veranderd in de manier waarop mensen kaartjes kopen voor evenementen en uitjes. "Mensen zijn wat minder geneigd plannen te maken op de lange termijn. Ze denken meer: ik heb dit weekend niks te doen. Voorheen was dat een stuk minder. Ik snap ook heel goed dat mensen wachten op de line-up of de bevestiging dat het zeker doorgaat."

In spanning

Vrijwilliger Zoë van Bachum houdt haar hart vast voor de toekomst van het festival. "Ik probeer goede hoop te houden, maar de spanning zit er goed in", vertelt ze. In 2019 is ze als vrijwilliger betrokken geraakt bij het festival en deed alles van het opbouwen van de hekken tot drank serveren achter de bar. En dat alles moeten missen… dat gaat er bij haar niet in. "Het is een groep hele fijne mensen, die veel plezier hebben in het leven. Het voelt als familie. Iedereen staat voor je klaar."

En ook voor de kunstenaars en muzikanten zou het een hard gelach zijn. "Daardoor krijgen heel veel jongeren niet de kans om te ontdekken waar hun verborgen talent ligt, of te worden meegetrokken met gelijkgezinde mensen. En heel veel mensen krijgen anders niet de mogelijk om hun eigen ding te laten zien. Er zijn niet zoveel plekken waar ze dat kunnen."

Erop of eronder?

Vandaag vergadert de organisatie met het bestuur en zal er op zeer korte termijn een klap gegeven worden op het wel of niet doorgaan van het Young Art Festival. Stella: "In het grotere geheel heeft het Young Art Festival gezorgd voor veel andere dingen in Beverwijk. Het heeft kleur gegeven en er zijn nieuwe initiatieven ontstaan zoals de Broedmachine, een creatieve broedplaats. Je hebt dan gewoon echt een leukere stad. Ik ben optimistisch, maar ik kan me ook voorstellen dat het bestuur het risico niet wilt nemen."

Mocht het festival toch niet doorgaan, dan krijgen alle mensen die wel al een kaartje hebben in ieder geval hun geld terug.