Ga naar Content

Magneetvisser John uit Heiloo vist schatkistje met munten op: "Echt een geluksmomentje"

Een messing kistje met met daarin ruim honderd bijzondere muntjes waaronder een halve dollar met daarop het portret van John F. Kennedy. Magneetvisser John Molenaar (58) uit Heiloo viste het afgelopen zaterdag uit het water in Bergen op Zoom. "Als je zoiets naar boven haalt dan komt er een stukje emotie en geluk in mezelf vrij."

Foto: Foto: John Molenaar

John is nu al ruim tien jaar helemaal gek van magneetvissen. Bij deze hobby zoek je met een sterke magneet aan een touw of een stok in het water naar metalen voorwerpen. "Het begon met troep aan je hengel zoals bierdopjes en oude fietsen. Ik vond er eigenlijk niks aan. Toen kreeg ik een tip om naar Amsterdam te gaan en was het meteen raak. Op de eerste dag vond ik een pistool. Een dag later nog één en toen was ik verkocht."

John is zo ongeveer elk weekend wel langs het water te vinden met zijn magneet. In al die jaren heeft hij al heel wat bijzondere voorwerpen uit het water gevist zoals exclusieve horloges, lege en volle kluizen maar ook veel wapentuig. Zo viste hij bijvoorbeeld twee antitank-granaten bij de Transvaalkade in Amsterdam op. "Die waren bedoeld om iemand mee te liquideren, maar die bleek al te zijn overleden. Ze hebben het toen maar in de gracht gedonderd. Dat soort vondsten zijn wel de kers op de taart."

Kalasjnikovs

Het aantal wapens en explosieven dat hij heeft gevonden, loopt inmiddels in de honderden. Bijzonder? Zelf vindt hij van niet, je moet vooral weten waar je je magneet in het water gooit. "Ik doe vooraf uitgebreid onderzoek. Ik zoek vaak op plekken waar bijvoorbeeld een schietpartij is geweest. Je moet dan soms denken als een crimineel; waar zou jij je wapen of buit dumpen als de politie je op de hielen zit?"

Voor John is het magneetvissen inmiddels een internationale liefhebberij. Als hij naar een Europese uitwedstrijd van AZ gaat, gooit hij altijd ergens zijn magneet uit. Ook is hij vaak te vinden in België, een ware goudmijn voor magneetvissers. "Je vindt daar wapens uit de Eerste en de Tweede Wereldoorlog, maar ook veel wapens van IS-terroristen. Ik heb in mijn eentje zes Kalasjnikovs opgevist. Er ligt daar zo veel, niet normaal."

John Molenaar haalde in Antwerpen een Lee-Enfield uit het water, een geweer dat gebruikt werd door het Britse leger tijdens de WO2 - Foto: Foto: John Molenaar

Voor zijn laatste mooie vangst ging John naar Bergen op Zoom. Aan zijn magneet bungelde een prachtig zilverkleurig sierlijk gegraveerd kistje. Het is waarschijnlijk na een inbraak in het water gegooid. "Vaak zijn inbrekers niet geïnteresseerd in oud geld, teveel moeite om alles uit te zoeken."

"Ik had nog geluk dat de inhoud er niet uitgekieperd was want het dekseltje was gewoon open", vertelt Molenaar. "In eerste instantie legde ik het weg totdat een maat van me het eens beter ging bekijken. Die zag dat er toch wel wat bijzonders in zat."

"Ik geef het altijd aan bij de politie want het leukste is toch als je mensen weer blij kunt maken met hun gestolen spulletjes"

John Molenaar, magneetvisser

Want naast wat oude Nederlandse muntstukken uit het gulden tijdperk zat er toch ook een halve dollar in met het portret van John F. Kennedy en een zeldzame Roosevelt Dime. "Ze zijn vooral bijzonder en waardevol vanwege de jaartallen die erop staan. Ik schat dat er voor ruim 2.000 euro aan muntjes in het kistje zit. Dat kun je toch wel een kleine schat noemen. Dat is echt een geluksmomentje", vertelt Molenaar lachend.

Houden?

De grote vraag is of hij die schat dan ook mag houden? "Ik geef het altijd aan bij de politie want het leukste is toch als je mensen weer blij kunt maken met hun gestolen spulletjes. Als je iets vindt dat meer dan 3-duizend euro waard is dan mag je dat na een jaar en één dag houden als niemand zich meldt. Zo heb ik al best veel waardevolle spullen maar die verkoop ik pas als ik geen geld meer heb."

Voor het geld doet de magneetvisser uit Heiloo het dan ook niet. "Het is gewoon een liefhebberij en je doet veel mensen er een plezier mee. Laatst was iemand zijn fiets kwijt en die vroeg aan mij of ik even wilde zoeken. Het is dan mooi dat je die fiets in een mum van tijd naar boven haalt. Ook worden er misdrijven opgelost dankzij mijn vondsten en ben je goed bezig voor het milieu, dat is toch een prachthobby?"

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]