Ga naar Content

OM eist 3,5 jaar cel tegen Rai Vloet voor ongeluk bij Schiphol waarbij Gio (4) omkwam

Profvoetballer Rai Vloet hoorde vandaag 3,5 jaar cel en een rijontzegging van vier jaar tegen zich eisen in de rechtbank van Haarlem. Het OM stelt hem volledig verantwoordelijk voor het ongeluk op 14 november 2021 op de A4, waarbij de vierjarige Gio Roos om het leven kwam. De voetballer had te veel gedronken en reed 203 kilometer per uur.

Foto: NieuwsFoto.nl

Het gezin Roos is in de nacht van het dodelijk ongeluk onderweg van Schiphol naar huis na een trip naar Tenerife. “Een onvergetelijke vakantie”, vertelt een emotionele moeder vandaag in de rechtbank. Ze heeft de foto van Gio voor zich neergezet, zodat ook hij erbij is vandaag.

In de parkeergarage van Schiphol controleert zijn moeder die avond voor vertrek nog even of Gio en zijn eenjarige zusje goed vastzitten in hun stoeltjes, waarna het gezin op weg gaat naar hun huis in Zoetermeer. Rond 01:10 uur gaat het vreselijk mis als de familie vlak na de Schipholtunnel op de A4 het pad kruist met profvoetballer Rai Vloet.

"Ik was bezig met de cruise control op het dashboard"

Verdachte Rai Vloet

Vloet komt die avond samen met een vriend van een feestje in Amsterdam. Het feestje is wegens het overtreden van de corona-maatregelen vroegtijdig beëindigd, dus besluiten de vrienden verder te feesten in Rotterdam. Ze pakken de auto van Vloet. "Je beseft niet dat de alcohol die je hebt genuttigd al te veel is om te gaan rijden", verklaarde Vloet vandaag in de rechtbank.

Het is die nacht druk op de A4, maar dat weerhoudt Vloet er niet van om veel te hard te rijden. Meerdere getuigen zien zijn witte Golf met een rotvaart langsrijden over de meest linkerbaan. Hij boort zijn auto vervolgens met 203 km/u in de grijze Golf van het gezin Roos, die rechts van hem rijdt. In zijn eigen beleving reed Vloet niet te hard. "Ik was bezig met de cruise control op het dashboard en heb het ongeluk niet zien gebeuren", verklaart hij. Op de snelweg gold op dat moment een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur. 

Uit onderzoek blijkt dat Vloet meer dan twee keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed had, namelijk 515 ugl. 220 ugl is het maximum.

Valse verklaring

De auto van de familie Roos tolt door de harde klap in het rond en eindigt in tegengestelde richting op de vluchtstrook. "Toen ik wakker werd, begreep ik niet waar we waren of wat er gebeurd was", gaat de moeder verder. "Als ik omloop naar Gio zie ik dat hij voorover hangt in zijn gordel. Ik heb geschreeuwd dat hij wakker moest worden, maar hij reageerde niet."

Hulpverleners proberen het jongetje uiteindelijk een uur lang te reanimeren, maar in het ziekenhuis overlijdt hij aan zwaar hersenletsel.

Middenvelder Rai Vloet (links) naast Fredrik Midtsjø - Foto: Orange Pictures

Ondertussen staat Vloet samen met zijn vriend ergens langs de vangrail. "Met zijn handen in het haar", zoals de profvoetballer zelf verklaart. Een eerste valse verklaring wordt hem zwaar aangerekend. De twee zeggen in eerste instantie dat niet Vloet, maar zijn vriend de bestuurder van de auto was.

"Hij wilde de schuld op zich nemen, omdat ik profvoetballer ben. Hij wilde niet dat het in de media zou komen." Als Vloet later in het ziekenhuis hoort dat zijn roekeloze gedrag de dood van Gio tot gevolg heeft, geeft hij toe zelf te hebben gereden.

"Ons leven staat stil en jij gaat gewoon door of er niets aan de hand is"

Moeder van Gio

Een tweede punt dat de Officier van Justitie de profvoetballer zwaar aanrekent, is dat hij nooit contact heeft opgenomen met de familie. Zij moesten aanzien hoe Vloet weer in het eerste team van Heracles werd opgesteld en voelden zich gedwongen tot een interview met De Telegraaf om hun zoon een stem te geven.

In het laatste deel van haar spreekrecht richt de moeder zich tot de verdachte: "Jij hebt die nacht de bewuste keuze gemaakt door achter het stuur te gaan zitten en heel hard te rijden. Ons leven staat stil en jij gaat gewoon door of er niets aan de hand is." Volgens Vloet raakt de situatie hem juist diep. "Ik voel alleen maar pijn. Heb zoveel spijt. Het is iets wat je voor de rest van je leven zal moeten dragen."

Geen riem om

De voetballer zegt iedere straf die hem wordt opgelegd te zullen ondergaan, maar de nabestaanden betwijfelen dat. Tegenwoordig voetbalt hij namelijk bij een club in Rusland, waar Nederland geen uitleveringsverdrag mee heeft. De wens vanuit de familie om hem voorlopig vast te houden, wordt niet ingewilligd.  

De advocaat van Vloet denkt dat het onderzoek rammelt. Volgens hem is het goed mogelijk dat Gio geen riem om had. Hij vraagt dan ook om vrijspraak. Als reactie daarop verlaten de moeder en oma van Gio geëmotioneerd de rechtszaal. Op maandag 3 april doet de rechter uitspraak in de zaak.

Lees ook