Ga naar Content

Pieter Seldenrijk, de man achter stropop A1, blikt terug op bizarre periode

Een metershoge stropop die weer lacht, de enorme verkiezingswinst van de BBB en het met veel moeite omgooien van zijn eigen bedrijf. Het is een bizarre periode geweest voor Eemnesser boer Pieter Seldenrijk. In het radioprogramma NH Gooi de Lunchclub blikt hij terug op de afgelopen maanden en kijkt hij ook een klein beetje vooruit. 

Pieter Seldenrijk en zijn stropop - Foto: Erwin Bakker/Caspar Huurdeman

Het valt niet te missen: de bijna 9 meter hoge fronsende stropop langs de A1 in het weiland van Eemnes. De bouwer: CDA-raadslid en boer Pieter Seldenrijk. Sinds Prinsjesdag staat de pop er om Seldenrijk's onvrede over onder anderen het stikstofbeleid te uiten. Net als in de rest van Eemnes is de stikstofcrisis al heel lang een heet hangijzer. "We wilden iets ludieks neerzetten, het is eigenlijk het symbool van het boerenprotest in de regio geworden."

Maar niet iedereen zag de pop als een ludieke actie. Zo'n twee weken vóór de Provinciale Statenverkiezingen kreeg Seldenrijk een brief van de provincie in de bus. "Die pop moest zo snel mogelijk weg. Nou echt niet! We laten ons niet zo makkelijk aan de kant zetten", was de reactie van Seldenrijk. En nu staat de pop er nog steeds.

Glimlach

Maar er is in de tussentijd wel iets veranderd aan de pop; er staat namelijk weer een glimlach op zijn gezicht. Vlak na de monsterzege van BBB in de Provinciale Statenverkiezingen heeft Seldenrijk de pop een glimlach gegeven en zijn ook de meeste omgekeerde vlaggen weggehaald of weer normaal gehangen. "Wij voelden ons echt in nood en gepasseerd, maar op het moment dat de Nederlandse bevolking zo massaal zegt dat er wat anders moet, dan moet je de vlaggen weer omdraaien."

Tekst gaat verder

Lees ook

Maar wie de pop nog in het echt wilt zien moet snel zijn. "Waarschijnlijk gaan we hem volgende week weghalen", laat Seldenrijk weten.

BBB-stem van CDA'er

Zelf zit Seldenrijk ook in de politiek, al jarenlang is hij raadslid van het CDA in Eemnes. Maar het mag geen verrassing zijn dat hij de afgelopen verkiezingen voor de BBB heeft gestemd. "Dat je nu een andere partij kiest, heeft te maken met mijn rol als volksvertegenwoordiger. Als je achterban zo worden klemgezet door een kabinet waar ook jouw partij in zit, dan moet je je stem laten horen." 

Wel heeft Seldenrijk geprobeerd om via zijn CDA-contacten in de provincie en op landelijk invloed uit te oefenen. "Al is landelijk natuurlijk heel ver weg. Dat moet ik eerlijk bekennen. Je spreekt ze wel, maar je merkt dat ze daar in een patstelling zitten. Mijn stem naar hun toe is niet voldoende op dat moment."

Tekst gaat verder

Lees ook

Of Seldenrijk ooit de volledige overstap maakt van het CDA naar de BBB durft hij nog niet te zeggen. "Op dit moment zit ik in de raad voor het CDA en wat er de komende verkiezingen gaat gebeuren, dat zie ik dan wel weer. Ik ben CDA'er in hart en nieren, alleen moet je soms ook je afwijkende mening laten horen."

Daarbij benadrukt de Eemnesser wel dat die afwijkende mening niet alleen over stikstof gaat. "Er spelen veel thema's van gas in Groningen tot de woningbouw en het toeslagenschandaal, die punten moet je niet laten liggen maar gewoon oplossen."

Eigen bedrijf

Zelf loopt Seldenrijk ook met zijn familiebedrijf tegen problemen met stikstof en vergunningen aan. "Het hele stikstofverhaal loopt al drie, vier jaar. Ruim anderhalf jaar geleden heb ik gezegd dat ik best wil veranderen en mee wil gaan met de wensen van de maatschappij." Dus is Seldenrijk gestopt met zijn melkveehouderij en is begonnen met een 'bedrijfsvoering met zorgkoeien, agrarisch natuurbeheer en dat soort zaken.' 

Hierdoor komen er veel gebouwen op het land van Seldenrijk vrij voor een andere functie, maar daar gaat het mis. "Daar heb je een gemeente en provincie voor nodig. Ze vinden het totaalplan allemaal heel mooi, maar ondertussen strandt het op de regelgeving. Het gaat om beleid van twintig jaar terug is. Ze krijgen veel aanvragen binnen, maar alles kan niet."

Dus hoopt Seldenrijk dat met de monsterwinst van de BBB er een 'rechte koers' zal worden gevaren en er binnenkort weer meer mogelijk zal zijn.

NH Gooi de Lunchclub

Luister het hele interview met Pieter Seldenrijk in het radioprogramma NH Gooi de Lunchclub terug via deze link

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]