Ga naar Content

Vrijwilligers achter kortebaan Assendelft geëerd met prijs na succesvolle comeback

De terugkeer van de kortebaandraverij in Assendelft vorig jaar is niet onopgemerkt gebleven. Gisteren kregen de vrijwilligers achter de nieuwe organisatie de prijs 'Beste kortebaandraverij van 2022' uitgereikt. De oude organisatie stopte er in 2019 mee en vervolgens moest de nieuwe organisatie lang wachten door corona. Het bleek het wachten waard.

Foto: NH Nieuws

De prijs is in 2008 in het leven geroepen door de website kortebaandraverijen.nl, die alle evenementen nauwgezet volgt. "Je bent altijd afhankelijk van de koers zelf", legt redacteur Benjamin Hilgersom uit. "De ene wedstrijd is leuker dan de andere. Assendelft had vorig jaar echt een geweldige koers, het was heel spannend. Het was de eerste kortebaan nadat alle coronarestricties waren opgeheven. Voor ons was het logisch Assendelft te nomineren." 

Organisator Rik Jansen nam de prijs aan het begin van de ledenvergadering bij Grand Café Klinker in ontvangst. "Het is een ereprijs uitgereikt door professionals, we zijn er echt blij mee. We hadden alles mee vorig jaar en dat wordt beloond."

Tekst loopt door onder de reportage die NH Nieuws de afgelopen editie maakte.

Kortebaandraverij in Assendelft - NH Nieuws

Voor de komende editie op 13 mei zijn er nog meer plannen. "Er komt meer om de baan heen. We hebben straks drie horecaplaatsen met daarbij grote beeldschermen waarop de koers gevolgd kan worden", aldus Jansen. Naast de extra beeldschermen is het prijzengeld voor de pikeurs verhoogd en belooft de organisatie deze keer zand zonder schelpen; die zorgden afgelopen editie voor lekke banden.

Veiligheidseisen

Volgens Hilgersom is het door de jaren heen moeilijker geworden voor organisaties om dit soort evenementen neer te zetten. "Je bent er niet in twee keer vergaderen. Er zijn genoeg organisaties die daar gewoon tien maanden mee bezig zijn. Vergunningen regelen, programma's drukken, hekken bestellen, ga maar door. Daarnaast zijn de veiligheidseisen erg veranderd. Ik ken oude foto's van na de jaarwisseling, daar waren de banen nog gewoon zonder hekken. Dat kan je je nu niet meer voorstellen."

Tekst loopt door onder de foto.

Benjamin Hilgersom (l) reikt de prijs uit aan Rik Jansen (r) - Foto: NH Nieuws

Jansen ziet de komende editie wel goed komen. De financiën zijn in orde – naast de vele sponsors draagt de gemeente Zaanstad deze keer een kleine 10.000 euro bij – en er zijn genoeg mensen die hun schouders eronder zetten. Hij heeft nog wel een grote wens: "Ik hoop dat Assendelft zich vorig jaar zo op de kaart heeft gezet dat mensen uit de omliggende gemeenten een keertje komen kijken bij ons. Iedereen is welkom."

Lees ook