Ga naar Content

Roemruchte kasseienstrook de Munnikenweg weer open na grote renovatie

In 2018 kreeg de oudste straat van Alkmaar, de Munnikenweg, een plekje op de gemeentelijke monumentenlijst. De bedoeling daarvan? Dat de straat zijn karakter bewaart, ondanks werkzaamheden. Die werkzaamheden zijn inmiddels klaar, en de straat is weer begaanbaar.

Foto: NH Nieuws/ Anne Klijnstra

"We hebben een groot gedeelte van het riool vervangen en daarna hebben we de hele straat opnieuw bestraat", vertelt uitvoerder Frans Beentjes aan mediapartner Alkmaar Centraal. Voor de stratenmakers die de weg onder handen hebben genomen is het een hele klus geweest. "De stenen wegen gemiddeld dertien kilo per stuk, dus veel te zwaar om met de hand te pakken."

Met speciaal ontwikkelde apparatuur zijn de stenen weer op hun plek gezet en het resultaat mag er zijn, want het 'oude gevoel' is behouden.

Tekst gaat verder onder video.

Munnikenweg weer open na grote renovatie - Alkmaar Centraal

Langs de Munnikenweg zit basisschool De Zes Wielen. De leerlingen van de school zijn op een speciale manier bij het project betrokken. Zo kregen zij les over de weg van een archeoloog en hebben de kinderen een tijdcapsule gemaakt die onder de weg is geplaatst.

Tijdcapsule

"In de tijdcapsule staat iets over de elektronica van nu, over de geschiedenis van de school en over wat er nu aan de gang is met oorlogen", vertelt een van de leerlingen. Burgemeester Anja Schouten, die samen met de schoolkinderen de weg opende, is enthousiast over dat project.

"Ik vind het een mooi idee dat over honderd jaar, als de Munnikenweg weer een keertje vervangen moet worden, we die tijdcapsule weer gaan tegenkomen. Het is ook een prachtige manier om de kinderen erbij te betrekken. Op die manier verbinden we heden, verleden en de toekomst."

Het was aan de burgemeester de eer om de laatste steen in de weg te plaatsen. "Ik ben heel trots dat ik daar letterlijk een steentje aan mag bijdragen."

Lees ook