Ga naar Content

Baidy en Bloemendaal, een band voor het leven: "Met paspoort bestáát hij eindelijk"

Hij heeft er 24 jaar voor gestreden en zondag krijgt hij 'm. Na de voetbalwedstrijd BVC Bloemendaal-Medemblik overhandigt burgemeester Elbert Roest Baidy N'Diade zijn Nederlandse paspoort. "Eindelijk bestáát Baidy nu echt", zegt Gerard Metselaar, oud-secretaris van BVC Bloemendaal en mentor van de voormalig asielzoeker.  

Gerard Metselaar, clubman in hart en nieren, hoort mensen in Bloemendaal wel eens roepen dat hij 'Baidy's tweede vader' is. Hij begrijpt dat ze hem zo kwalificeren, omdat hij de uit Mauritanïë gevluchte asielzoeker begin deze eeuw in huis nam. Maar de term 'tweede vader' gaat hem te ver.

Wel heeft hij Baidy geholpen, het was zijn beschermeling. Maar een te emotionele band hadden ze niet. Dat wilde Metselaar voorkomen, want dat zou tot problemen kunnen leiden op het moment dat Baidy het land weer zou worden uitgezet.

Twintig jaar later woont Baidy weliswaar allang niet meer bij Metselaar in, hij woont nog altijd in Bloemendaal. En hij is volledig ingeburgerd. Baidy heeft een baan als pedagogisch medewerker bij een kinderopvang, is jeugdtrainer bij Bloemendaal en heeft een eigen woning.

Stille jongen

En dat terwijl Baidy volgens Metselaar in het begin een stille, schuchtere jongen was. Logisch,  hij was getraumatiseerd door wat hem voor zijn vlucht uit Afrika overkwam. Baidy heeft ernstig oorlogsgeweld meegemaakt. Zijn vader werd in zijn bijzijn vermoord. Metselaar wijst vanuit de woonkamer in zijn Bloemendaalse herenhuis naar het plafond en zegt: "Hij woonde hierboven op de tweede verdieping. Soms zag ik hem dágen niet."

 tekst loopt door onder de foto

Baydy in 2004 met de toenmalige burgemeester van Bloemendaal, Liesbeth Snoeck-Schuller - Foto: NH Nieuws

Tegenwoordig ziet hij hem misschien wel vaker dan toen. "Meestal wel één keer in de week", zegt Metselaar, die zich gelukkig prijst dat het zo goed gaat met Baidy. Eigenlijk ontbrak het hem alleen nog aan een Nederlands paspoort. Dat geeft hem de mogelijkheid vrij te reizen en misschien een keertje te trouwen.

Speelbal

Het belangrijkste is dat Baidy nu niet meer hoeft uit te leggen wie hij is en waar hij vandaan komt. Metselaar: "Op zijn verblijfsvergunning die hij in 2013 kreeg, staat 'stateloos'. Ga dat maar eens uitleggen bij de douane. Daar is hij nu gelukkig van af. Baidy is Nederlander, prachtig. Al heeft het natuurlijk veel te lang geduurd. Was dat nou echt nodig?"

Metselaar stelt de vraag, maar kent het antwoord. "Hij is gewoon speelbal geweest van de politiek. Want als nou iemand goed ingeburgerd is, is het Baidy wel."

Lange weg, ondanks steun van Van Hanegem 

De weg naar het Nederlands paspoort van Baidy N'Diade was lang en moeizaam, ondanks de steun van enkele prominente Nederlanders, onder wie Willem van Hanegem. De oud-international leerde Baidy kennen bij voetbalclub Bloemendaal, waar de vluchteling trainer was van zijn zoon Boy.

Van Hanegem en Baidy hebben een bijzondere band. Ook Van Hanegems vader is overleden door oorlogsgeweld. Hij kwam om bij een bombardement  tijdens de Tweede Wereldoorlog in september 1944 in Breskens, de geboorteplaats van de latere stervoetballer. Van Hanegem verloor daarbij ook zijn broer. 

De voetbalclub en het dorp speelden een voorname rol in de strijd om het Nederlanderschap. Metselaar: "Hoe groter de weerstand werd vanuit Den Haag om hem Nederlander te maken, des te feller werden de mensen in Bloemendaal".

Zijn eigen rol in het proces marginaliseert hij, maar Baidy dankt zijn ontwikkeling wel degelijk voor een belangrijk deel aan de man die hem in huis nam op het moment dat hij op straat kwam te staan. 

"Iedereen zag de kwaliteiten van Baidy"

Baidy N'Diade voetbalde in de tijd dat hij in de Ripperdakazerne verbleef, begin deze eeuw, met andere vluchtelingen op een achterafveldje op het complex van BVC Bloemendaal. Daar herkende trainer Rob Buchel al snel de voetbalkwaliteiten van Baidy: "Iedereen kon zien dat hij een goede speler was." 

Behalve een snelle, handige aanvaller die zou uitgroeien tot topscorer van de club, was Baidy volgens hem 'een heel plezierig mens' met wie hij een goeie klik had. "Hij sprak Frans en ik ook. Dat maakte de communicatie makkelijk, al heb ik op een bepaald moment wel gezegd: "Vanaf nu spreken we alleen nog maar Nederlands." 

Baidy had het volgens Buchel ver kunnen schoppen in de voetballerij. Maar omdat hij geen verblijfsvergunning had, zat een leven als prof er niet in. "Jammer", zegt Buchel. "Onder meer Vitesse was serieus in hem geïnteresseerd."

Zodra Baidy bij hem inwoonde, stuurde Metselaar hem naar de internationale schakelklas in Haarlem. Intussen begon hij hem Nederlands te leren, zodat Baidy het inburgeringsdiploma zou halen. Hij slaagde gemakkelijk. "Hij bleek al snel slim en ambitieus te zijn", zegt Metselaar. 

Elektromonteur

Zijn ontwikkeling stokte op het moment dat hij MBO-elektrotechniek ging doen. Metselaar: "Ik dacht dat dat een goede keuze voor hem zou zijn. Als elektromonteur kun je per slot van rekening over de hele wereld aan de slag. Maar het volgen van de lessen betekende dat hij stage zou moeten gaan lopen. En dat mocht hij niet omdat hij geen verblijfsvergunning had."

tekst loopt door onder de foto

 

Gerard Metselaar bladert door het dossier-Baidy - Foto: Fred Segaar/NH Nieuws

De KNVB en BVC Bloemendaal schoten te hulp. De eerste door hem trainerscursussen te laten volgen, de lokale vereniging door hem allerlei schoonmaaklusjes op het terrein te laten doen en hem in te zetten als jeugdtrainer. Pas in 2013, toen hij een verblijfsvergunning kreeg, kon hij officieel aan het werk.

Ordners vol

"Het moment dat hij een verblijfvergunning kreeg, was heel belangrijk voor hem", zegt Metselaar. "Hij kon eindelijk eindelijk aan de slag. Maar hij bleef toch worstelen met zijn identiteit. Dankzij zijn paspoort ligt die periode nu achter hem." Metselaar noemt het 'een opluchting' dat Baidy nu officieel Nederlander is.

Hij heeft boven ordners vol met brieven uit ruim twintig jaar strijd om het paspoort. Die kunnen eindelijk dicht. Dossier Baidy is gesloten.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]