Start van hoofdcontent

Hoogwoud

nl

Zonneweide-criticaster Erik hoopvol: "Hopelijk betaalt politieke steun zich uit"

16 maart 2023, 15.03 uur · Aangepast 16 maart 2023, 15.19 uur · Door Maurits van Egdom

Wat zijn de gevolgen na de verkiezingsmokerslag tijdens de Provinciale Statenverkiezingen? BoerBurgerBeweging (BBB) en de VVD zijn als grootste partijen naar voren gekomen en dit stemt Erik Mooij uit Hoogwoud tot tevredenheid. Hij is fel tegenstander van zonneweides. "Aan de voorkant ziet het er goed uit." 

Foto: Snapshot Video 238697 (00:06) - NH Nieuws/Jeroen Langenhof

Bij de stichting 'Opmeer Denkt Mee' werd de verkiezingsuitslag met verregaande interesse gevolgd. Zonneweide-criticaster van het eerste uur, Erik Mooij, kijkt met een tevreden gevoel terug. Zowel BBB als de VVD zijn namelijk voorstander van zonnepanelen op daken en zijn terughoudend met zonneweides, zeker op kostbare landbouwgrond. 

"We hebben vanochtend al met elkaar gebeld. Aan de voorkant ziet het er goed uit. Het zijn géén partijen die zeggen: gooi het landschap maar vol met zonneweides." Toch houdt hij een slag om de arm. "We juichen pas als we ons doel en RES-opgave behaald hebben, namelijk alle beschikbare daken eerst verplicht vol leggen met zonnepanelen. Mochten we daarna tekort komen, dan kunnen we altijd nog kijken naar mogelijke zonneweides."  

Vol elektriciteitsnet

Volgens Mooij liegen de cijfers er niet om. Hij gelooft dat er voldoende bedrijven zijn die belangstelling hebben, alleen zet het overvolle elektriciteitsnet een rem op deze ambities. Volgens wethouder Herman ter Veen van de gemeente Opmeer staan zo'n 1.000 Noord-Hollandse bedrijven op de wachtlijst om aangesloten te worden.  

Mooij: "Het gaat uiteindelijk om de uitvoering in de praktijk, als de coalitie is gevormd. Die laat zien of ze het dossier serieus gaan nemen. De burger heeft tijdens de verkiezingen gesproken. Nu is het afwachten of ze de politieke steun daadwerkelijk gaan waarmaken. Doe wat je zegt en zeg wat je doet. Ik ben benieuwd, we blijven het volgen."

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]