Ga naar Content

Tussentijdse opkomstcijfers: tussen de 15 en 25 procent van kiesgerechtigden heeft al gestemd

Langzaam maar zeker druppelen de eerste opkomstcijfers van de verkiezingen binnen: de grotere gemeentes van Noord-Holland melden rond het middaguur opkomstcijfers die variëren tussen de 15 en 25 procent. Dat blijkt uit een rondgang van NH Nieuws. 

Foto: NH Nieuws

Amsterdam heeft - als grootste gemeente van onze provincie - rond 13.00 uur een opkomstcijfer van 14,3 procent. Dat is een flink stuk hoger dan vier jaar geleden. Toen kwam op het zelfde moment slechts 9,3 procent van de stemgerechtigden naar de stembus. 

Hilversum meldt rond dezelfde tijd een van de hoogste opkomstpercentages tot nu toe: al 22,9 procent van de stemgerechtigden heeft gestemd. 

De meest recente opkomstcijfers van Alkmaar zijn nog van 14.00 uur. Toen had zo'n 21 procent van de stemgerechtigden gestemd. Volgens een woordvoerder is het 'best wel druk'. In Bergen had om 13.00 uur al zelfs bijna 25 procent gestemd. In de rest van de regio blijft de opkomst een beetje zoals de provinciaal gemiddelde. Zoals in Den Helder waar rond 13.00 uur 17,4 procent diens stem had uitgebracht.

Lees ook

Haarlem en omstreken

In de gemeente Heemstede waren de opkomstcijfers rond 11.00 uur voor de Provinciale Staten 14,8 procent. In Bloemendaal gelden precies dezelfde cijfers. In de gemeenten Haarlem en Zandvoort konden nog geen opkomstcijfers worden gegeven. 

West-Friesland 

Ook in de regio West-Friesland druppelen de opkomstcijfers van de Provinciale Statenverkiezingen binnen. De gemeente Stede Broec meldt een opkomstpercentage van 10 procent, Enkhuizen met 11 procent een procentje meer. De cijfers zijn van 11.00 uur vanochtend. 

In Drechterland lag het percentage van opkomst rond 11.00 uur rond de 13 procent.

IJmond

De gemeente Beverwijk telde rond 10.30 uur een opkomstpercentage van 7,95 procent. Recentere cijfers zijn er nog niet. 

Foto: NH Nieuws / Sjoerd Stoop

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.