Start van hoofdcontent

Bergen aan Zee

nl

Verdachten komen niet opdagen bij rechtszaak over doodgeschoten Colombiaan Bergen

15 maart 2023, 10.49 uur · Aangepast 15 maart 2023, 13.18 uur · Door Maaike Polder

Twee van de zes geschorste verdachten zijn vandaag niet aanwezig in de rechtbank van Schiphol. Daar is het proces begonnen over het doden van een Colombiaan in Bergen aan Zee in februari 2021 die in een drugsruzie werd neergeschoten. Naar verwachting duurt de behandeling zeven dagen. De afwezigen moeten terug de cel in.

Foto: schietpartij Bergen aan Zee - NH Nieuws/ Maaike Polder

Het gaat om Marius M. (36) uit Polen, Bilal K. (27) uit Marokko. Zij waren geschorst tijdens een eerdere tussentijdse zitting, onder de voorwaarde dat ze vandaag aanwezig zouden zijn. 

Advocaat van Marius M. Robert Malewic is er wel en laat via een berichtje van zijn cliënt weten dat die gezondheidsproblemen heeft en hoopt dit via een videoverbinding toe te lichten. De rechtbank ging daar niet in mee en besliste dat de schorsing wordt opgeheven.

Eén voortvluchtig, één dood

De reden van de afwezigheid van Bilal K. is niet duidelijk. Ook de plek van voortvluchtige Ardijan A. (28) is leeg. Hij heeft ook geen advocaat en waar hij verblijft, is onduidelijk.

Er was ook nog een negende man verdacht van betrokkenheid bij de schietpartij, maar hij is vorige week vermoord in zijn thuisland Noord-Macedonië.

Verder staan vandaag terecht Aram k, Haik C. A. en Marcin A. Zij worden verdacht van poging ontvoering en het mogelijk neerschieten van de Colombiaan. De laatste verdachte, Robertus W., wordt alleen verdacht van de poging tot ontvoering. 

De rechtszaal zit op dit moment vol met advocaten, verdachten, tolken, journalisten en mensen van de politie, justitie en de rechtbank. De nabestaanden van de vermoorde Colombiaan zijn niet aanwezig bij de zitting.

Er wordt rekening gehouden met zeven zittingsdagen. Vandaag worden de verdenkingen en persoonlijke omstandigheden besproken. Volgende week volgt het requisitoir en de strafeis. Later meer.