Ga naar Content

Gemeente Hoorn wil geen arbeidsmigranten bedrijventerrein, tot groot onbegrip van Gerard

De gemeente Hoorn staat niet te juichen om arbeidsmigranten te huisvesten op bedrijventerrein Hoorn80. Gerard Fortuyn is er kapot van. Zo'n 17 jaar lang zorgt hij geheel belangeloos onderdak voor arbeidsmigranten aan de Neutronweg, totdat de gemeente er lucht van kreeg. Het is in strijd met het bestemmingsplan. "Als ik burgemeester was, had ik slapeloze nachten."

Gerard Fortuyn heeft al 17 jaar zo'n 10 arbeidsmigranten wonen in zijn omgebouwde bedrijfspand - Foto: Tom de Vos/NH Nieuws

Dit tot grote onvrede van Gerard Fortuyn, eigenaar van het bedrijfspand aan de Neutronweg in Hoorn. De situatie grijpt hem nog steeds aan. "Triest", reageert hij op het nieuws. Ondanks de verwoede pogingen van de politiek en zijn advocaat, ontraadde wethouder Arthur Helling een wijziging van het bestemmingsplan op het bedrijventerrein. De gemeenteraad ging daar dinsdagavond in mee.

Ooit woonde Gerard zelf met zijn gezin in de woning, dat boven zijn bedrijfspand zit. Maar toen hij in 2005 met pensioen ging en verhuisde, vond hij het belangrijk dat de ruimte niet leeg kwam te staan. Sindsdien woonden er 10 arbeidsmigranten, totdat de gemeente Hoorn er lucht van kreeg en handhaafde. Inmiddels staat het pand al anderhalve maand leeg.

"We kunnen leegstaande bedrijfspanden hergebruiken, terwijl onderdak schaars is. Ik kan dat niet met elkaar rijmen. Ze doen het werk dat wij niet willen doen. We hebben ze keihard nodig. Ze betalen gewoon belasting en doen geen vlieg kwaad. Waarom moet het zo gaan?", vraagt hij zich af. "Als ik burgemeester was, had ik slapeloze nachten."

Nieuw onderdak gevonden

De groep arbeidsmigranten is inmiddels vertrokken. Op 1 februari moesten zij het pand verlaten, anders riskeerde Gerard een boete van 120.000 euro. "Die zijn eruit", vertelt hij nu. "Maar waar zij nu zijn of wonen? Ik heb geen flauw idee. In het Julianapark, in een tent, bij een andere gemeente ondergebracht of teruggekeerd naar hun thuisland?"

Eigenaar Joep Kieft, van uitzendbureau Agro Jobs Holland, stelt hem dan ook gerust. Volgens hem is er meteen gezocht naar een alternatief. "Ze zijn weer herplaatst in de kop van Noord-Holland. Zo'n 8 arbeidsmigranten hebben een plekkie gevonden en de rest is volgens mij weer huiswaarts gekeerd. Maar zeker weten is een groot woord", zegt hij. "We grijpen in voordat ze op straat terechtkomen. Ook al moeten we het duurste hotel boeken."

Toch wil hij iets kwijt over de situatie. "Soortgelijke gevallen komen we vaker tegen bij gemeenten. Ze schermen allemaal met het bestemmingsplan. Strikt juridisch zal deze gang van zaken ongetwijfeld kloppen, maar chique is het niet." Tot slot richt hij zich nog even tot Gerard: "Ik heb bijzonder veel waardering voor zijn vasthoudendheid. Het gaat hem niet om het geld, hij wil die gasten gewoon helpen."

Nodeloze leegstand

Elke dag wordt het probleem groter, weet Gerard. De verwachting is dat het aantal arbeidsmigranten in West-Friesland de komende jaren verder zal toenemen. Distributiecentra, slachterijen, boerenbedrijven en straks ook de zorg: ze zoeken allemaal personeel.

Inmiddels zijn ze een onmisbare schakel in de (lokale) economie geworden. Alleen is het huisvesten een vaste obstakel. "Ik heb er veel geld en tijd in gestopt. Ik zal de strijdbijl moeten begraven, nu mijn herziening is afgewezen. Ik heb daar wel moeite mee, ga namelijk tot het uiterste." 

Eén ding staat vast: de arbeidsmigranten mogen niet terugkeren naar het pand. Wat gaat daarmee gebeuren? "Er staan nog bedden, een douche en een keuken. Die worden er allemaal uitgehaald, de woning staat dan weer leeg", zegt Gerard. "Wat er dan gaat gebeuren? Ik heb geen flauw idee. Het besluit van de gemeente leidt alleen maar tot nodeloze leegstand."

Beide moties niet aangenomen

Ook de politiek in Hoorn sprong in de bres. Lokale fracties Fractie Tonnaer en de PdvA dienden een motie in, gesteund door de ChristenUnie, DRP (De Realistische Partij) en Liberaal Hoorn. Zij roepen op om te kijken naar een gedoogconstructie, zeker gezien de situatie die zich "al geruime tijd voordoet en er sprake is van een hoge woningnood". 

Volgens Roger Tonnaer is het bedrijfspand "zeer geschikt" voor huisvesting van arbeidsmigranten. "We zijn al jaren op zoek naar geschikte locaties in onze gemeente. We vrezen dat deze zoektocht nog lang gaat duren, terwijl er aan de Neutronweg een pand, met negen slaapkamers, leegstaat. Sinds 2005 worden er arbeidsmigranten gehuisvest. Ze hebben nooit overlast veroorzaakt en verhoogt ook nog eens de (sociale) veiligheid op zo'n terrein, vooral in de avond. Het is een hele bizarre keuze."

Tot slot nam Lisa Klinkeberg (PvdA) ook nog het woord. Ze deelt zijn mening. "We betreuren het dat ze het bedrijventerrein hebben moeten verlaten, ondanks dat ze geen overlast veroorzaken. Zeker in tijden van hoge woningnood, moeten we creatieve oplossingen bedenken. Daarbij hebben bedrijventerreinen een aantrekkelijke ligging, worden ze veel publieksgerichter en is wonen op een bedrijventerrein tegenwoordig hip."

Toch werden beide moties niet aangenomen door de gemeenteraad.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]