Ga naar Content

Goodbye Stranger maakt biseksualiteit op luchtige manier bespreekbaar en is ode aan kleurrijk Amsterdam

Het speelfilmdebuut van regisseur Aaron Rookus 'Goodbye Stranger' gaat over een dag uit het leven van de ambitieuze biseksuele jongeman Paul. "Een feelgood movie met inhoud", zegt Rookus. Het is tevens een ode aan veelkleurig en queer Amsterdam met veel muziek. Dit is het tweede artikel in het kader van de Roze Filmdagen die van 22 maart tot en met 2 april in Amsterdam gehouden worden.

Martijn Lakemeier als Paul Schipper in Goodbye Stranger - NH Nieuws

De debuutfilm van de Amsterdamse regisseur Aaron Rookus gaat over Paul Schipper, gespeeld door Martijn Lakemeier.

Geen feelgoodmovie 

Paul woont in hartje Amsterdam, heeft een vriendin en werkt als curator bij een muziekstreamingsdienst. Hij lijkt een droombaan in Londen te krijgen en om hem heen wordt het feestje al gevierd. Maar Paul is onzeker want er is nog een kandidaat voor deze droombaan. Zo vertelt lijkt het een script voor een doorsnee feelgoodmovie. Maar dat is Goodbye Stranger zeker niet volgens Rookus. "Hoofdpersoon Paul is biseksueel en dat zie je bijna nooit in films. En daarnaast is de algehele sfeer in de film er echt een van de wereld van nu, die niet zo hetero-normatief is als je gewend bent. Mijn film hoort dus zeker thuis op de Roze Filmdagen."

Regisseur Aaron Rookus - Foto: Regisseur Aaron Rookus

Aaron Rookus werkte eerder mee aan series als Van God Los, Icarus en Zuidas. Ook maakte hij al korte films zoals Oud Zeer en Een Goed Leven.

Nu is er dus zijn debuut Goodbye Stranger waarvoor hij acteur Martijn Lakemeier heeft weten te strikken voor de hoofdrol Paul. Lakemeier kennen we van de film Oorlogswinter waarin hij de hoofdrol had als Michiel en hij speelde Pepijn in de serie Hollands Hoop. "Martijn is een heel charismatische acteur en kan met weinig veel vertellen" aldus Rookus. "Hij heeft een toegankelijke uitstraling, dus ook al is zijn personage niet heel sympathiek, je toch van hem houdt. Ik ben een fan van Martijn". Naast Martijn Lakemeijer zien we Claire Bender (oa. Mocro Maffia) als vriendin van Paul en Jesse Mensah (oa. Anne+) als ex-vriendje van Paul.

Oude bekende

Muziek speelt ook een belangrijke rol in de film. Dat kan ook niet anders als de hoofdrolspeler een baan heeft bij een streamingsdienst en gek van muziek is. Er is muziek te horen van onder andere Coldplay en Bob Dylan. "Dat laatste is best bijzonder want het is erg moeilijk om rechten te krijgen van zo'n grote artiest voor een film", vertelt Aaron. In de film zien we ook meestergitarist Harry Sacksioni langskomen. Hij speelt een muzikale zwerver in het park. "Dat maakt de film ook zo leuk. We hebben bijvoorbeeld ook Blanks in de film. Een heel leuke muzikant en youtuber. Helemaal van deze tijd", vertelt Aaron.

Paul en ex-vriendje in Goodbye Stranger - Foto:

Amsterdam speelt als decor ook een belangrijke rol in de film. "De stad wordt eigenlijk een soort extra personage in de film" zegt Rookus. "Net als New York dat was in de film Manhattan van Woody Allen." Als voorbeelden in de filmwereld noemt Rookus naast Noah Baumbach (Frances Ha en Marriage story) ook de oude rot Woody Allen. "Ik ben ook een acteursregiseur en hecht veel waarde aan goed acteerwerk" vertelt Rookus. "Mijn film heeft ook diepgang, gaat over relaties maar ik hou ook van het tragikomische. Goodbye Stranger is een feelgood film met diepgang."

Paul en vriendin in Goodbye Stranger - Foto:

Goodbye Stranger van regisseur Aaron Rookus gaat op 25 maart in première op de Roze Filmdagen in het Ketelhuis in Amsterdam.

Meer over de Roze Filmdagen in Culture Club van 16 maart op NH tv.

Culture Club bij NH Nieuws

In het nieuwe programma Culture Club gaat NH Nieuws op bezoek bij cultuurmakers uit onze provincie om ze te vragen naar hun drijfveren. Alle afleveringen van Culture Club zijn te bekijken op deze speciale pagina.

Culture Club is elke week te zien op NH televisie op donderdag vanaf 17.10 uur en dan elk uur herhaling.