Ga naar Content

Nieuwe subsidieregeling voor mensen die in de problemen komen door energieprijzen

De gemeente heeft twee nieuwe subsidieregelingen aangenomen die zich richten op mensen die in de problemen komen door de energieprijzen. De eerste is dat er in totaal 600.000 euro beschikbaar is voor nieuwe initiatieven die direct bijdragen aan het verlagen van de energierekening van Amsterdammers. En daarnaast werkt het college ook aan een regeling waarbij huiseigenaren met een laag inkomen 2.000 euro subsidie kunnen krijgen om hun slecht geïsoleerde woning aan te pakken.

Foto: Adobe Stock

Voor de eerste regeling moet voor 1 mei de aanvraag zijn ingediend bij het stadsdeel. Daar wordt beoordeeld welke initiatieven subsidie krijgen.

Voor het realiseren van deze subsidieregeling voor huiseigenaren gaat het college een aanvraag doen vanuit het Nationale Isolatieprogramma van het Rijk. Het bedrag van 1.460 euro per huishouden waar het Rijk mee rekent, wordt door de gemeente verhoogd naar 2.000 euro per woning. Boven op de reeds begrote 8,5 miljoen euro reserveert het college 1,5 miljoen euro voor de verdere uitwerking van het isolatieoffensief in 2023.

Richtlijn

In totaal zijn er sinds afgelopen november al 20.000 huishoudens door medewerkers van de 'energiebespaarservice' bezocht. De komende maanden zullen er nog minstens 8.000 extra huishoudens worden bezocht die de energierekening moeilijk kunnen betalen. 

Zita Pels, wethouder Volkshuisvesting en Duurzaamheid, laat weten dat de hoge energiekosten veel Amsterdammers bezig houden. "Een geïsoleerd huis moet de standaard zijn voor iedere woning. Het college komt met nieuwe subsidieregelingen om isolatie voor alle Amsterdammers mogelijk te maken.” In een eerder interview met AT5 ging wethouder Pels in op de klimaatambities van de stad. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]