Ga naar Content

"Provincie moet nu écht overleggen met tegenstanders datacenters Wieringermeer"

"Het enige wat ik van mensen hoor, is dat het allemaal niks uithaalt wat ik doe", vertelt Jan Meijles uit Lutjewinkel. Hij strijdt namens de organisatie Red de Wieringermeer al jaren tegen windmolens en datacenters. Hij hoopt dat de nieuwe Provinciale Staten meer gaat luisteren naar het tegengeluid: "ze moeten een keer écht overleggen met ons".

Tweede serverhal van het nieuwe datacenter van Microsoft is ook bijna klaar - Foto: Red de Wieringermeer

Want daar schort het aan, vindt Jan Meijles. "Er is maar een keer overleg geweest. Dat was twee jaar geleden, toen hebben we met gedeputeerde Ilse Zaal gesproken. Maar verder hebben we niets gehoord. Ze moeten daarom eens een keer écht overleg voeren met organisaties die tegen datacenters zijn, zoals met 'mijn' Red de Wieringermeer."

Ook zou de provincie wat Meijles betreft strenger naar de regels moeten kijken en ze beter moeten naleven. "En dan vooral kijken welke regels er gelden en of ze juist worden toegepast. Mijn gevoel is dat er te gemakkelijk wordt meegegaan met de grote techbedrijven. En andere Wieringermeerders hebben dan weer het gevoel dat ze niet gelijk worden behandeld."

In zijn eentje

Jan Meijles doet vaak het woord namens de actiegroepen, en daarom lijkt het soms wel alsof hij in zijn eentje strijdt. Maar het tegendeel is waar, zegt hij. "Er is een Facebookgroep, Toekomst Wieringermeer, die ooit is opgezet toen er windmolens geplaatst zouden worden. Daar gaat het nu ook over de datacenters. Er zijn daar wel zo'n duizend tot tweeduizend mensen die zich hier mee bezighouden."

Hoewel veel mensen denken dat het weinig nut heeft wat hij doet, stopt hij niet. "Wieringermeerders zijn eigengereide types. We willen wat en zetten door."

Dat het onderwerp ook deze verkiezingen een heet hangijzer is, blijkt bovendien als NH Nieuws op straat rondvraagt. In Wieringerwerf hebben mensen een duidelijke mening over de datacenters. En dat heeft ook invloed op hun stem voor de aanstaande Provinciale Statenverkiezingen, zeggen ze (tekst gaat verder onder de video):

Perikelen rond datacenters in de Wieringermeer hebben invloed op het stemgedrag van de polderbewoners. - NH Nieuws

De belangrijkste beweegreden van Jan Meijles is dat hij het landschap van de Wieringermeer wil beschermen. "De datacenters hebben zo'n enorme impact op het landschap. Zelfs vrienden vanuit Hoofddorp die bij ons op bezoek kwamen, viel het op dat ze er stonden. Ze vroegen ons wat voor grote gebouwen dat waren."

Er zijn volgens Jan Meijles drie zaken waar het misgaat bij de datacenters: het energieverbruik, het watervraagstuk en dus de uitstoot van stikstof en de gevolgen daarvan voor de natuur. Probleem is ook dat er veel verschillende partijen bij betrokken zijn: de overheid, de provincie, het waterschap, de gemeente en de Omgevingsdienst. "Uiteindelijk is de provincie de eindverantwoordelijke, zij zetten hun handtekening onder de verleende vergunningen."

Stikstofnormen

Meijles betwijfelt echter of die wel van alles op de hoogte is. "Wij hebben bijvoorbeeld een zienswijze ingediend tegen de vergunning voor het gebruik van het datacenter. Volgens ons is Microsoft met een verkeerde berekening gekomen om toch binnen de stikstofnormen te blijven. Maar we vragen ons af of de gedeputeerde wel zicht heeft op deze cijfers."

Mochten de actiegroepen in het gelijk worden gesteld, dan zou het kunnen dat het datacenter er staat en nooit mag worden gebruikt. Is niet helemaal een onrealistisch scenario, zegt Meijles.

"De gedeputeerde heeft ook gezegd: als blijkt dat ze niet voldoen gaat het hele feest niet door. Er is ooit in Duitsland een kerncentrale gebouwd, Kalkar. Een enorm bouwwerk, dat nooit in gebruik is genomen. Inmiddels is het een pretpark, waarbij ze gebruik hebben gemaakt van de hoge constructies van het gebouw. Het zou triest zijn als dat nu ook gebeurt: als er een datacenter staat en niet wordt gebruikt. Maar dat is het risico wat Microsoft heeft genomen."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]