Ga naar Content

Zelfmoord teistert al jaren de LHBTIQ+ gemeenschap en er wordt niet over gesproken: Tim Dekkers maakt documentaire

Het aantal zelfdodingen onder homo's, lesbiennes, transgenders en anderen uit de LHBTIQ+ gemeenschap ligt veel hoger dan bij hetero's. Het is ook taboe om er over te praten. Tim Dekkers hoopt met zijn documentaire Uit 't leven het zwijgen rond dit onderwerp te doorbreken. "Ik hoop dat mijn documentaire het begin is van een omwenteling". Dit is een artikel in het kader van de Roze Filmdagen die van 22 maart tot en met 2 april in Amsterdam gehouden worden. 

Tim Dekkers maakt docu over zelfmoord in de LHBTIQ+ gemeenschap - NH Nieuws

Enkele jaren geleden raakte oud NOS-verslaggever en tegenwoordig documentairemaker Tim Dekkers in gesprek met goede vriend Henk Burger over het onderwerp zelfdoding onder homoseksuele mannen. "Henk vertelde dat hij de laatste jaren 12 mensen in zijn omgeving had verloren door zelfmoord. Hij zei het wordt tijd voor een documentaire om dit bespreekbaar te maken! " vertelt Tim. Dekkers ging aan de slag en volgde voor een langere periode drie Amsterdammers uit de LHBTIQ+ community.

Gepest en uitgescholden 

De eerste is transvrouw Solange. Nu is ze een zelfverzekerde jonge vrouw in Amsterdam die meedoet aan missverkiezingen. Maar in de documentaire blikt ze ook kort terug op haar jeugd in Brabant waar ze als jongen die vrouw wilde worden niet begrepen werd door haar familie. En op school werd ze gepest en uitgescholden. "Als jongen had ze het in de puberteit heel zwaar na haar coming out en transitie" vertelt Tim "Ze deed twee zelfmoordpogingen omdat ze geen uitweg meer zag". 

In de documentaire zien we dat Solange de donkere periode achter zich heeft gelaten en zich heeft ontwikkeld tot een soort powervrouw.  Ze wint ze de titel Miss Intercontinental of Noord-Holland en is ze daarmee de eerste transgendervrouw die een Nederlandse missverkiezing wint. Solange spreekt in de documentaire ook bijna niet meer over haar diepe crisis van een aantal jaren geleden, de breuk met haar familie en haar zelfmoordpogingen. Dat is misschien tekenend voor het taboe wat er op het onderwerp rust. "Ze wilde zich inderdaad meer richten op het heden en de positieve dingen waar ze nu mee bezig is, zoals de missverkiezingen".

Solange in de documentaire Uit 't leven - Foto:

Een tweede hoofdrolspeler uit de documentaire, Amsterdams raadslid Kris, blikt wel meer terug op zijn crisistijd. Tim gaat met hem terug naar zijn middelbare school in Buitenpost, een dorp in Friesland. Daar vertelt Kris hoe hij vooral tijdens de gymles enorm gepest werd door klasgenoten omdat hij zich te meisjesachtig gedroeg. "Kris vertelt hoe hij zich zo gekleineerd voelde dat hij eigenlijk een einde aan zijn leven wilde maken" vertelt Tim "Een vrouwelijke decaan van zijn school heeft hem eigenlijk gered". We zien hoe Kris inmiddels raadslid is voor Groen Links in de Amsterdamse gemeenteraad en opkomt voor de rechten van minderheden.

Chris in zijn oude school in Buitenpost - Foto:

Als derde volgde Dekkers de Braziliaanse acrobaat Jean, die in Amsterdam furore maakt in allerlei shows. De vriend van Jean maakte een einde aan zijn leven toen hij de leeftijd van 50 jaar bereikte, dat vond hij een mooie leeftijd om het leven af te sluiten. "Je ziet Jean worstelen met het verlies van zijn vriend" vertelt Tim "Hij gebruikt de acrobatiek ook als ene soort hulpmiddel of therapie om balans te vinden, hij hoopt daar ook andere mensen mee te helpen die in crisis zitten". 

De Braziliaanse acrobaat Jean in Amsterdam - Foto:

Er zijn natuurlijk wel verklaringen voor het grote aantal zelfdodingen en zelfmoordpogingen binnen de regenboogcommunity. 

Taboe

Gepest worden op school, uitsluiting, het contact verliezen met familie en je eenzaam en onzeker voelen. Daarbij komt dat er niet over gesproken wordt binnen de scene. Het taboe zorgt er voor dat mensen met problemen niet gehoord worden. Maar voor Dekkers zijn verklaringen niet het belangrijkste. "Ik wilde geen voorlichtingsfilm maken. Ik laat ook geen deskundigen aan het woord" legt hij uit "Ik laat drie mensen aan het woord die weten hoe het is om zoiets mee te maken. Ik hoop dat de documentaire als een soort breekijzer gaat dienen om dit onderwerp bespreekbaar te maken. Het taboe moet weg binnen de roze gemeenschap. Wij moeten met z'n allen meer gaan praten en geven om mensen die het moeilijk hebben. Ik hoop dat mijn documentaire het begin is van een omwenteling"  

Cijfers 

Bijna de helft van de Nederlandse lesbische, homo en biseksuele (LHB) volwassenen heeft ooit zelfmoordgedachten gehad. Dat is ruim vijf keer vaker dan in de algemene volwassen bevolking. Een aanzienlijk deel van de LHB-volwassenen heeft ooit een zelfmoordpoging ondernomen, ongeveer acht procent. Dit cijfer is vier keer zo hoog als binnen de algemene bevolking. Van alle LHBT-ers hebben transgenders het 't moeilijkst. Transgenders doen vijf tot tien keer vaker een zelfmoordpoging in vergelijking met niet-transgenders. 

De documentaire Uit 't leven van Tim Dekkers is op 26 maart te zien tijdens de Roze Filmdagen. Meer over de Roze Filmdagen in Culture Club van 16 maart op NH tv. 

Denk jij aan zelfdoding? Neem 24/7 gratis en anoniem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0800-113 of chat op 113.nl.

Culture Club bij NH Nieuws

In het nieuwe programma Culture Club gaat NH Nieuws op bezoek bij cultuurmakers uit onze provincie om ze te vragen naar hun drijfveren. Alle afleveringen van Culture Club zijn te bekijken op deze speciale pagina.

Culture Club is elke week te zien op NH televisie op donderdag vanaf 17.10 uur en dan elk uur herhaling.