Start van hoofdcontent

Noord-Holland

nl

De Peiling: het buurthuis is voor mij onmisbaar

13 maart 2023, 11.55 uur · Aangepast 13 maart 2023, 13.11 uur · Door Nienke Kock

Even een biljartje leggen, samen een hapje eten of met z'n allen een potje bingo spelen. Het kan allemaal in het dorps- of buurthuis. Maar met stijgende prijzen voor energie en personeel is het voortbestaan van deze ontmoetingsplekken vaak onzeker. Hoe belangrijk is het dorps- of buurthuis voor jou? En moet de provincie extra geld opzijzetten om ze kosten wat kost open te houden?  

Foto: Adobe Stock

Dorps- en buurthuizen hebben een belangrijke rol in de bestrijding van eenzaamheid onder ouderen. Ook jongeren kunnen samenkomen in de huizen om contacten te leggen. Onder andere in de IJmond zijn de buurthuizen onmisbaar voor de bewoners, maar ook hier is het niet zeker of de locaties zullen voortbestaan. Daarom moet de provincie straks bijspringen, zeggen vertegenwoordigers van verschillende buurthuizen in aanloop naar de provinciale verkiezingen. 

Kieskompas

Uit een onderzoek dat bureau Kieskompas namens NH heeft uitgevoerd, blijkt dat 64 procent van de Noord-Hollanders veel waarde hecht aan dorps- en buurthuizen. Hoewel de eerste verantwoordelijkheid bij de gemeenten ligt, moet de provincie meer doen om deze plekken te steunen, door bijvoorbeeld hogere gasrekeningen te compenseren. Hoe zit dat bij jou? Is het buurthuis voor jou onmisbaar? 

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 16:00 en 17:00 uur tijdens Spitstijd.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].