Ga naar Content

VVD Haarlem: 'Asielzoekerscentra combineren met starterswoningen'

In navolging van onder andere Haarlemmermeer zou er in Haarlem ook gezocht moeten worden naar locaties voor asielzoekersopvang in combinatie met woningen voor bijvoorbeeld starters. Dat vindt de VVD, die hier een motie over gaat indienen. 

Noodopvang voor vluchtelingen in de Beijneshal - Foto: NH Nieuws / Geja Sikma

Tot nu toe heeft Haarlem altijd noodopvang geregeld in een sporthal, in cruiseschepen op het Spaarne en in hotels. Maar er moeten nu één of meerdere permanente opvanglocaties gevonden worden voor 620 vluchtelingen. "En als we dan toch bezig zijn, moeten de woningzoekende Haarlemmers ook van deze locaties gebruik kunnen maken", stelt Alexander Bruch van de VVD. Hij vindt dat de gemeente 'naar de Haarlemmers verplicht is' om dit te onderzoeken, zeker omdat het ook in andere gemeenten gedaan wordt.

Haarlemmermeer als voorbeeld

Zo wil de gemeente Haarlemmermeer bijvoorbeeld een voormalig hotel opkopen om daar een permanente opvanglocatie in te vestigen, waar naast statushouders ook jongeren en studenten kunnen wonen. En ook andere gemeenten proberen de opdracht, die de rijksoverheid wil opleggen, te combineren met andere woningnood. Als gemeenten over een maand niet met een locatie op de proppen komen, dan wijst het Rijk er één aan.  

"Waar asielzoekers kunnen wonen, kunnen ook Haarlemmers wonen"

Peter van Kessel, VVD Haarlem

Wethouder Floor Roduner weet niet of hij de wens van de VVD kan waarmaken, maar is bereid om in gesprek te gaan met het COA (Centraal Orgaan Opvang asielzoekers, red.). "We hebben wel met een verschil in kwaliteitseisen te maken", denkt Roduner. 

Volgens VVD-fractievoorzitter Peter van Kessel kan juist een combinatie van een asielzoekerscentrum met woningen voor starters ook zorgen voor levendigheid en betere integratie. "Ik begrijp dat er nog wel wat andere voorzieningen nodig zijn voor een azc. Maar als er asielzoekers kunnen wonen, dan kunnen er ook Haarlemmers wonen en omgekeerd." 

In de gemeenteraadsvergadering van 30 maart aanstaande wordt de motie door de VVD in stemming gebracht. Dat is het laatste moment voor Haarlem om locaties voor permanente opvang door te geven aan het rijk. In beslotenheid zijn gisteravond al een aantal locaties de revue gepasseerd. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]