Ga naar Content

Discussie rondom stikstofproblematiek leidt tot emotionele oproep tijdens Agrarisch Debat

Het Agrarisch Debat van gisteravond zorgde voor flink wat discussie tussen politici onderling. Het leidde zelfs tot een emotionele oproep van een boer richting de provinciale politiek.

Het Agrarisch Debat - Foto: Maarten Edelenbosch

De huidige stikstofproblematiek was gisteravond onderwerp van discussie tijdens het Agrarisch Debat in Alkmaar. De meningen van politici over hoe de crisis opgelost moet worden liepen behoorlijk uiteen. 

De ene partij pleit voor innovatieve oplossingen in de richting van de Lely Sphere, een apparaat dat stikstof omzet in kunstmest. De andere partij gaat het liefst een stapje verder. Ines Kostić, Partij voor de Dieren (PvdD): "De vraag moet veranderen. Niet meer zoveel mogelijk tegen zo'n laag mogelijke kosten, maar zo gezond mogelijk en goed zijn voor de dieren." Zo pleit de PvdD voor meer natuurinclusief boeren. "Dat is volgens ons de toekomst, daar moeten we op inzetten."

Dat het een emotioneel beladen onderwerp blijft, bleek onder meer uit de reactie van boer Albert Hooijer uit Weesp. Hij kon zijn gevoelens tijdens het debat niet langer onderdrukken en vroeg het woord. 

"Ik vraag mij af of de politiek wel beseft wat er in de wereld aan de hand is"

Albert Hooijer, Weesp

"Ik kan hier helemaal niets mee", begon hij nadat politici met elkaar in discussie gingen over innovatie als oplossing voor de stikstofproblematiek. "Ik vind het onbegrijpelijk dat landbouwbedrijven ondanks de oplopende kostenprijzen door schaarste, inflatie, stakingen en loonstijgingen moeten saneren", zegt hij duidelijk geëmotioneerd. 

Hij noemt Nederland een van de vruchtbaarste delen van de wereld. "Voedsel is onze eerste levensbehoeften. Net als water en lucht. Ik vraag mij af of de politiek zich wel beseft wat er in de wereld aan de hand is."

Kijk hieronder het hele debat terug:

In debat over agrarische sector - NH Nieuws

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.