Ga naar Content

Alkmaar pakt voortaan groots uit met Keti Koti: "Mooie herdenking voor alle inwoners"

150 jaar na de officiële afschaffing van de slavernij omarmt ook Alkmaar Keti Koti: vanaf 1 juli dit jaar wordt dit voortaan groots herdacht en gevierd in de gemeente. Dat betekent dat Henk Heilbron (69) van de werkgroep Keti Koti Alkmaar de komende maanden flink aan de bak moet. "We kunnen er alvast vanuit gaan dat het gezellig wordt."

Foto:

Al twintig jaar wordt in Amsterdam een nationale herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij gehouden tijdens het Keti Koti-festival. Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft. "Hoogste tijd om het ook in onze eigen gemeente jaarlijks te gaan herdenken en vieren" reageert Henk Heilbron van Keti Koti Alkmaar.

Keti Koti betekent ‘verbroken ketenen’, verwijzend naar de boeien van de tot slaafgemaakten. De herdenking van de slachtoffers valt zoals ieder jaar op 1 juli. "Dan wordt ook stilgestaan bij hoe het slavernijverleden nog steeds doorwerkt in onze maatschappij. Door verbinding en samenwerking kunnen we Alkmaar tot een gemeente voor iedereen maken."

"We omarmen het initiatief van de werkgroep Keti Koti Alkmaar"

Alkmaarse wethouder Gijsbert van Iterson Scholten

Vandaag overhandigt Henk – puur symbolisch inmiddels – een petitie voor de viering van Keti Koti aan wethouder Gijsbert van Iterson Scholten. "Mij werd vanuit de gemeente al een beetje gegarandeerd dat het er zou komen. Er blijken best wat subsidiepotjes beschikbaar te zijn, dus ik ben heel blij."

'Geen Amsterdamse taferelen'

Het college van B&W laat bij navraag weten dit herdenkingsjaar op een waardige manier te gaan invullen. "We omarmen het initiatief van de werkgroep. Samen met vertegenwoordigers van de verschillende gemeenschappen gaan we van 1 juli een mooie herdenking en viering voor alle Alkmaarders maken."

Zo’n spektakel als in de grote stad gaat het niet worden, verwacht Henk. “Het worden geen Amsterdamse taferelen, maar bijzonder wordt het zeker. We beginnen eerst met de ceremonies en dan later op de dag kan het feest beginnen, met veel muziek van bandjes en kraampjes om te bezoeken.”

Inwoners kunnen meedenken met de werkgroep Keti Koti Alkmaar, die op 1 juli 2023 diverse activiteiten in Alkmaar wil organiseren. Meld je aan voor de klankbordgroep via: [email protected].

Lees ook