Ga naar Content

Hoe een borrelavondje in Callantsoog uitmondde in een bijna fataal ongeluk

Ze zou oppassen op hun hondje, daarom ging M. V. (61) uit Callantsoog die avond in februari vorig jaar even bij kennissen langs. Het werd gezellig, met veel wijntjes. Om onduidelijke redenen stapte ze daarna nog in de auto en reed een toen 16-jarige dorpsgenoot aan. "Ik wilde dat ik de tijd kon terugdraaien. Dit heb ik nooit gewild."

Foto: Inter Visual Studio

Dat zei V. vandaag in de rechtbank van Alkmaar. Callantsoog is niet zo groot en dus komt V., die werkt als schoonmaakster van vakantiehuisjes, de jongen regelmatig tegen. In het strandpaviljoen van een vriendin, of bij de plaatselijke supermarkt. "Maar als ik hem zie, ga ik terug. Ik wil hem niet met mij laten confronteren."

Ze herinnert zich niets meer van die avond van 6 februari 2022. Wel dat ze bij die kennissen is geweest en dat het gezellig was. Maar niet dat ze naar huis is gegaan, in de auto is gestapt, de aanrijding heeft veroorzaakt en na kort uitgestapt te zijn geweest is doorgereden.

Ook kan ze zich niet herinneren dat de politie haar thuis heeft aangehouden. Pas vanaf de volgende ochtend, toen ze in de politiecel een telefoon kreeg aangereikt om daarmee haar advocaat te bellen, weet ze het weer. Al snapte ze niet waarom ze een advocaat nodig had. "Ik kon het niet bedenken."

Meters door de lucht

De 16-jarige jongen was die avond bij een vriendin geweest om te gamen. Op de terugweg naar huis kwam hij een vriend tegen met wie hij op straat nog even bleef praten. V. had ondertussen heel wat wijntjes op - zelf zegt ze vijf, maar het alcoholpromillage in haar bloed was bijna vier keer te hoog dus het moeten er meer zijn geweest.

Hierna weet ze er zelf niets meer van, maar ze stapte in de auto. "Hadden mijn kennissen me maar tegengehouden", zegt ze daarover. Ze moet de jongen te laat hebben gezien en ze schepte hem. Hij vloog meters door de lucht en kwam tegen een auto tot stilstand. Zelfs die geparkeerde auto had schade.

Buren hoorden de klap en renden naar buiten om de jongen te helpen. Zijn vader was ondertussen ongerust, omdat hij nog niet was thuisgekomen en ging hem zoeken. Daar hoorde hij van de klap, waarna hij met zijn vrouw naar het ziekenhuis is gereden. De jongen bleek een hersenbloeding, een schedelfractuur en een gecompliceerde breuk in zijn elleboog te hebben. Bijna drie weken heeft hij in het ziekenhuis gelegen, waarvan ook enige tijd in coma.

"Tot ieders opluchting kan hij het navertellen. Hij heeft een engel op zijn schouders gehad, dat is duidelijk"

Officier van justitie

V. is na het ongeluk kort uitgestapt. Ter plekke was ze volgens omstanders duidelijk onder invloed. Ze kwam moeilijk uit haar woorden en moest een auto vasthouden om te blijven staan. Mensen die erbij stonden, gaven aan dat ze had gezegd dat ze haar hondje naar huis wilde brengen. Ze zou terugkomen, maar dat deed ze niet.

Omstanders hadden haar herkend en zijn nog bij haar thuis geweest om te zeggen dat het niet netjes was de jongen zo achter te laten. Daarna is de politie ingeschakeld. Ze is 's nachts in haar eigen huis aangehouden.

De Callantsoogse snapt niet waarom ze in de auto is gestapt met drank op. "Dat doe ik normaal nooit, ik doe alles lopend. Bovendien is mijn huis dichtbij, ik had makkelijk kunnen lopen." Het ongeluk zelf is voor haar één zwart gat. "Het is helemaal weg, blanco."

Ze heeft gesproken met een psycholoog om erachter te komen hoe dat kan. "Hij zei dat zoiets kan, dat je na een traumatische ervaring als een soort van bescherming van je lichaam dingen daarvan vergeet. Ik heb ook nog geprobeerd om het terug te halen, maar dat is niet gelukt."

Toch geslaagd

Het herstel van de jongen heeft lang geduurd. En nog altijd is hij er niet helemaal bovenop. Hij is bijvoorbeeld sneller vermoeid en kan informatie moeilijk verwerken. Vorig jaar zat hij in zijn eindexamenjaar en wonder boven wonder haalde hij toch zijn havodiploma. "Ik heb lang getwijfeld of ik het zou halen", vertelde hij zelf op de zitting, "omdat ik veel had gemist. In anderhalve week tijd moest ik acht toetsen inhalen, en daarna nog het examen zelf. Weliswaar met meer tijd en begeleiding, maar toch. Ik ben geslaagd en daar ben ik ontzettend blij mee."

De officier van justitie benadrukte dat hij daar erg trots op mag zijn. "En tot ieders opluchting kan hij het ongeluk navertellen. Hij heeft een engel op zijn schouders gehad, dat is duidelijk."

Het Openbaar Ministerie eiste vandaag een werkstraf van 240 uur met als vervanging een gevangenisstraf van vier maanden voor als ze de straf niet zou uitvoeren. Verder is een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden geëist en wilde ze dat het rijbewijs in totaal tweeënhalf jaar zou worden ingenomen, voor allebei met een proeftijd van twee jaar.

Dat V. in 2001 al eens een boete had gekregen voor rijden onder invloed rekende de officier haar niet aan. "Het is wel zo dat dit dan de tweede keer is dat het is gebeurd, ook al zegt u dat u nooit met drank op achter het stuur stapt." - "Daarna heb ik het nooit meer gedaan", reageerde V. "Waarom ik nu ben gaan rijden nadat ik heb gedronken, snap ik zelf ook niet." Sinds het ongeluk is ze gestopt met drinken. Ze geeft aan enorm veel spijt te hebben: "Ik wilde dat ik de tijd kon terugdraaien. Het beheerst mijn en natuurlijk hun leven. Sorry sorry."

De rechter doet over twee weken uitspraak.

Lees ook