Ga naar Content

Wat is de toekomst van agrarische sector? Kijk vanavond live naar het agrarisch debat

De agrarische sector ligt onder een enorm vergrootglas en is één van de hete hangijzers van de komende Provinciale Statenverkiezingen. Reden genoeg voor verschillende agrarische organisaties een debat te organiseren in het Vonk College in Alkmaar. Vanavond vanaf 20.00 uur live te zien bij NH Nieuws.

Foto: NH Nieuws

Zeventien kandidaten van verschillende partijen gaan met elkaar in debat,  maar ook in gesprek met betrokkenen. Uiteraard over het stikstofprobleem. Is innovatie een oplossing, of is toch het uitkopen van boeren uiteindelijk niet te voorkomen?

Kleine meerderheid steunt stikstofbeleid

Uit een gewogen onderzoek (82.000 invullers) van stemhulp Kieskompas blijkt een kleine meerderheid het stikstofbeleid van het kabinet te steunen (44%). Terwijl 40% zich ertegen wil verzetten. 

Het gedwongen uitkopen van boeren ligt gevoeliger. Exact de helft voelt daar niets voor, 38% vind het wel een goed plan. Er is dus flink wat discussie over in onze provincie. 

Het debat is vanaf 20.00 uur live te zien bij NH Nieuws. Online via de website en app, en op tv (Ziggo kanaal 30 en KPN kanaal 509). 

Maar in het debat gaat het ook over andere agrarische uitdagingen: verzilting (zouter worden van de grond) en bijvoorbeeld schade door ganzen. Moet het aantal worden teruggebracht door ze te doden? En is een woonvoorziening voor minimaal 300 arbeidsmigranten een goed idee?

Kerncentrale in de Wieringermeer?

Ook niet-agrarische onderwerpen komen dus aan bod. Zo wordt er gesproken of er steun is voor de eventuele komst van een kerncentrale in de Wieringermeer. Moet de Alkmaar-Zwolle route een autosnelweg worden? En hoe moet het verder met de groene ruimte. Is er nog wel plek voor zonneparken, datacentra of distributiecentra?

Stemadvies nodig? Hieronder kun je de Noord-Hollandse Kieskompas invullen. Het kan even duren voor de tool hieronder geladen is. Dit Kieskompas is tot stand gekomen met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]