Ga naar Content

Berenice van Leer een muzikaal leven in de voetsporen van vader Thijs

Het jaar 2023 wordt een gedenkwaardig jaar voor de Amsterdamse zangeres Berenice van Leer. Een paar weken geleden kwam het debuutalbum van de 43-jarige zangeres uit, daarnaast is Berenice hoogzwanger en verwacht ze elk moment haar eerste baby en dan vader Thijs van Leer eind maart ook nog eens zijn 75-ste verjaardag. 

Berenice van Leer - NH Nieuws

Sprookjesachtig

We ontmoeten Berenice van Leer op landgoed Oud Bussum waar zij als kind opgroeide. De familie van Leer woonde in de aanbouw van het statige landhuis. De aanbouw is er niet meer en in het witte, neoklassiek landhuis zit nu een software bedrijf.

Bernice groeide op in een samengesteld gezin met maar liefst 8 broertjes en zusjes. "Het was natuurlijk heerlijk om hier als kind rond te banjeren, te spelen en hutten te bouwen en we hielden verkleedpartijen. We hadden alle ruimte." 

Berenice loopt naar twee enorme lindebomen toe die op het grasveld achter het landhuis staan. Ze vertelt over haar debuutalbum From Silence waarop ze terug grijpt op haar jeugd in Bussum. Bijvoorbeeld in het nummer Close to me. "Ik zing daar over het landhuis dat je uit de verte al zag staan als je de oprijlaan op kwam rijden. Die weg was als kind eindeloos natuurlijk" lacht Berenice. "En over de lindebomen. Dan keek je omhoog en zag je ze dansen in wind. Heel sprookjesachtig. Dat is lang geleden, maar de bomen staan er nog. Mooi toch."

Berenice als meisje op landoed Oud Bussum - Foto:

Vader Thijs van Leer, bekend van de band Focus waar hij in de jaren 70 furore mee maakte, speelt een grote rol in het leven van Berenice. 'We hadden een vleugel in de kamer staan en dan gingen de tuindeuren open en hoorden we hem spelen', vertelt Berenice. "Hij nam ons ook vaak mee als hij ergens optrad. Ik speelde als meisje viool. We hebben ook op tv opgetreden bij de 5 uur show".

Muzikale erfenis 

Thijs van Leer wordt eind van de maand 75 jaar. Hij treedt nog steeds op met Focus. Ook speelt hij op twee nummers van het album van Berenice mee. 'Ik heb van hem het muzikale talent geërfd en geleerd dat je vrij mag zijn in het muziek maken', vertelt Berenice. Was het voor haar een voor- of nadeel om dochter van de beroemde Thijs van Leer te zijn? Beide denkt ze. "Je hebt misschien iets eerder de aandacht van de mensen omdat je die naam hebt, maar ze verwachten ook wel meer van je." Over het algemeen is ze 'gewoon heel blij' met haar pa. "Daarom vind ik het ook belangrijk dat hij op mijn debuutalbum meespeelt."

Bernice met vader Thijs van Leer - Foto: Wedgeview Studios

Tijd om op tournee te gaan om haar debuutalbum live te spelen heeft Berenice niet. Ze is namelijk hoogzwanger en verwacht binnen anderhalve maand haar eerste baby. "Ik ben inmiddels 43 dus best een oude moeder. Maar tot nu toe ben ik altijd zo druk geweest met muziek maken."

Kraak en Smaak

Berenice is al jarenlang vocaal boegbeeld en gangmaker van de funk en danceband Kraak en Smaak en zong ook veel bij Wicked Jazz Sounds. Sinds een paar jaar heeft ze een relatie met Jeroen Verberne, trombonist bij onder andere Chef’Special en Gallowstreet. 'Bij Jeroen dacht ik, jij moet de vader van mijn kind worden', zegt Berenice met een brede lach op haar gezicht. Het kan haast niet anders dan dat het een muzikaal kind wordt met zo'n muzikale moeder, vader én opa. 

Het album From Silence van Berenice van Leer is in eigen beheer uitgebracht en verkrijgbaar op cd én vinyl.  Na de zomer hoopt Berenice op tournee te gaan. 

Culture Club bij NH Nieuws

In het nieuwe programma Culture Club gaat NH Nieuws op bezoek bij cultuurmakers uit onze provincie om ze te vragen naar hun drijfveren. Alle afleveringen van Culture Club zijn te bekijken op deze speciale pagina.

Culture Club is elke week te zien op NH televisie op donderdag vanaf 17.10 uur en dan elk uur herhaling.