Ga naar Content

Karlsson schenkt AZ driepunter met doelpunt tegen Vitesse

AZ heeft Vitesse verslagen in Arnhem. Een doelpunt van Jesper Karlsson bleek genoeg voor de volle buit van de Alkmaarders: 0-1. Daarmee neemt AZ de tweede positie van Ajax in de eredivisie weer over. 

Jesper Karlsson wordt bejubeld door ploeggenoten - Foto: Pro Shots / Paul Meima

AZ speelde al op vrijdagavond vanwege de Europese uitwedstrijd tegen Lazio Roma van komende dinsdag. Jordy Clasie, die in de voorselectie van Oranje zit, ontbrak wegens een schorsing (te veel gele kaarten). Zijn plek in de basis werd ingenomen door Djordje Mihailovic. Hij zag dat Vitesse de eerste kans van de wedstrijd kreeg. Million Manhoef ging een-op-een op Mathew Ryan af, maar de Australiër hield de bal tegen.

Daarna was het Jesper Karlsson, die meermaals gevaar stichtte. Steeds bleek Vitesse-doelman Kjell Scherpen spelbreker. De Zweed maakte na een halfuur alsnog de openingstreffer. Uit een corner van Milos Kerkez ging Karlsson een kaats aan en schoot onberispelijk raak. Even daarvoor had Jens Odgaard de bal net over geschoten. Doelpuntenmaker Karlsson had in de slotfase opnieuw een vrije schietkans, maar de bal ging rakelings naast het doel.

Tekst gaat verder onder de foto.

Vitesse - AZ - Foto: Pro Shots / Stefan Koops

In de tweede helft schoot AZ uit de startblokken. Eerst probeerde Odgaard Scherpen te verschalken en even later had Vangelis Pavlidis de bal voor het intikken. Beide kansen gingen niet in het doel, waardoor het spannend bleef. Via Mihailovic kreeg AZ nog een gigantische mogelijkheid, maar zijn schot eindigde op de lat. Een kopkans van Tijjani Reijnders werd ook gekeerd.

Vitesse drong in de slotfase aan en deelde een aantal speldenprikjes uit. Het was vooral aan Mathew Ryan te danken dat het 0-1 bleef. AZ neemt (tijdelijk) de tweede plek van Ajax over in de eredivisie. De Amsterdammers komen zondag om 16.45 uur in actie tegen NEC. Bij een gelijkspel of zege passeert Ajax AZ weer op de ranglijst. 

Opstelling AZ: Ryan; Sugawara, Hatzidiakos, Goes, Kerkez (M. de Wit/65); Reijnders, Mijnans, Mihailovic (Buurmeester/65); Odgaard (Van Brederode/86), Pavlidis, Karlsson (Lahdo/86)

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52