Ga naar Content

Charmaine (28) kwam nooit meer thuis: celstraf en rijontzegging voor dronken hardrijder na dodelijk ongeluk

De verdachte Erwin K. die op 13 oktober 2021 een dodelijk ongeluk op de N246 bij Wormerveer veroorzaakte, moet dertig maanden de cel in en krijgt een rijontzegging van vier jaar. Het Openbaar Ministerie had drie jaar cel geëist waarvan één voorwaardelijk. De verdachte reed onder invloed en met hoge snelheid waardoor de 28-jarige Charmaine uit Wormer overleed. 

Foto: Inter Visual Studio / Pascal Fielmich
De rechtbank oordeelde vandaag dat de verdachte schuldig is aan het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval door roekeloos rijgedrag. Uit onderzoek bleek dat de verdachte op vijfhonderd meter voor het ongeval tussen de 157 en 171 kilometer per uur reed, terwijl daar maximaal 80 kilometer per uur gereden mag worden. Verder had Erwin K. een alcoholpromillage van 0,94 in zijn bloed terwijl 0,5 is toegestaan.

"Als gevolg van dit roekeloze rijgedrag is het slachtoffer vlak na het ongeval ter plekke overleden. De rechtbank vindt het onverantwoord dat de verdachte onder invloed van alcohol in de auto is gestapt, zelfs toen het hem vooraf was afgeraden. De onvoorstelbaar hoge snelheid waarmee de verdachte heeft gereden, wetende dat hij met teveel alcohol op achter het stuur zat, rekent de rechtbank de verdachte zwaar aan", staat er in een verklaring van de rechtbank.

Volgens de rechter heeft de verdachte met zijn acties diep en onherstelbaar leed toegebracht aan de nabestaanden van het slachtoffer, zoals ook is gebleken uit de verklaringen van de moeder en de zus van het overleden slachtoffer. "De rechtbank realiseert zich dat geen enkele straf het verdriet en de pijn kan wegnemen." 

 

"De rechtbank realiseert zich dat geen enkele straf het verdriet en de pijn kan wegnemen"

Rechtbank Haarlem

Fatale beslissing

Zijn vriendin probeert hem er nog van te weerhouden, maar toch stapt Erwin K. op 13 oktober 2021 achter het stuur. Hij heeft gedronken, maar de auto moet de volgende ochtend nog worden gebruikt voor het werk, verklaarde hij eerder bij de rechtszaak. Het blijkt een fatale beslissing.  

De verdachte komt vanaf de weg van Markenbinnen en rijdt zo'n drie kilometer lang met een hele hoge snelheid, die oploopt tot boven de 170 kilometer per uur. Op de N246 bij Wormerveer gaat het vreselijk mis. Hij klapt vol achter op de auto van de vrouw uit Wormer, die net is vertrokken van haar voetbaltraining bij CVV Blauw-Wit. Ze komt op de verkeerde weghelft terecht en ramt een tegemoetkomende bestelbus. 

De ravage die volgt is enorm, er breekt zelfs brand uit. Charmaine sterft kort na de klap. Het slachtoffer in de bestelbus en verdachte K. komen er wonderwel zonder grote verwondingen vanaf.

Spijtbetuiging

De rechter heeft tijdens de rechtszaak wel de indruk dat de verdachte gebukt gaat onder gevoelens van schuld en schaamte. Ook daarmee heeft de rechtbank bij het bepalen van de straf rekening gehouden. Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf (2,5 jaar) en een langdurige rijontzegging (4 jaar) vindt de rechtbank daarom passend.  

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]