Ga naar Content

Opnieuw stakingen in het streekvervoer, morgen de eerste dag

De vakbonden hebben vijftien dagen aangekondigd waarop het streekvervoer verder gaat met staken. Zij roepen de leden op om vanaf morgen een aantal dagen per week het werk landelijk neer te leggen. FNV- bestuurder Lutz Kressin verwacht dat er veel bussen zullen uitvallen, omdat de bereidheid tot staken volgens hem erg hoog ligt. 

Haarlemse buschauffeurs beginnen aan hun demonstratieve wandeling - Foto: Stella Vrijmoed/NH Nieuws

"We kunnen nu niet meer opgeven", zegt hij tegen NH Nieuws. De afgelopen tijd is er al veel gestaakt in het streekvervoer, maar is het niet tot een CAO-akkoord gekomen. "We hebben de vorige stakingen gezien dat de bereidheid onder de chauffeurs heel hoog is. We hopen niet dat de staking 15 dagen duurt, maar we hebben hiervoor gekozen om duidelijk te maken dat we ervoor blijven gaan." Hij vertelt dat er op het moment geen onderhandelingen plaatsvinden tussen de werkgevers en de vakbonden. 

De vakbonden willen de volgende dagen gaan staken: 28 februari, 2 maart, 6 maart, 8 maart, 10 maart, 14 maart, 15 maart, 20 maart, 22 maart, 24 maart, 29 maart, 30 maart, 3 april, 5 april en 7 april. 

De eisen van FNV zijn onveranderd. Kressin vindt het bijvoorbeeld belangrijk dat de lonen omhoog gaan, de bereikbaarheid niet verder verslechterd en dat de chauffeurs meer tijd krijgen voor routes. Hij vindt dat de werkgevers weinig respect hebben voor het eigen personeel. "Zij laten dit ook maar voortduren." Ook ziet hij een rol voor de provinciale politiek. "Er zijn bijna verkiezingen, dus wie weet helpt dat." 

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.