Ga naar Content

Gemeenten doneren massaal geld aan slachtoffers aardbeving, behalve Landsmeer

Bijna alle gemeenten in Zaanstreek-Waterland doneren minimaal een euro per inwoner aan de slachtoffers van de aardbevingen in Syrië en Turkije, alleen Landsmeer doet niet mee. Volgens locoburgemeester Jacobien van Boeijen geeft de gemeenschap geen signalen voor een wens om een bijdrage te doen: "Het college is van mening dat we mede om die reden terughoudend moeten zijn met het inzetten van lokaal gemeenschapsgeld voor internationale hulp."

Turkse pizza's voor Turkije - Foto: NH Nieuws / Mischa Korzec

In Edam-Volendam wordt er gezamenlijk zo'n 37.000 euro betaald. Dit is één euro per inwoner. Dit is ook wat gemeenten Wormerland en Zaanstad overmaken aan Giro 555.

"De vraag naar benodigdheden die niet zo makkelijk te organiseren zijn door individuele inwoners, zoals tenten of containers en hulp voor de wederopbouw wordt groter", benadrukt gemeente Purmerend en daarom wordt er 100.000 euro beschikbaar gesteld voor lokale en landelijke initiatieven. 

Artikel gaat verder onder 'lees ook'

Lees ook

In Oostzaan wordt er twee nullen minder dan in Purmerend overgemaakt, namelijk 1.000 euro. Dat is nog altijd meer dan in Landsmeer, waar de hand op de knip wordt gehouden. "Het college heeft geen signalen gehad dat er vanuit de raad noch de gemeenschap de wens was om een gemeentelijke bijdrage te doen op Giro555. Het college is van mening dat we mede om die reden terughoudend moeten zijn met het inzetten van lokaal gemeenschapsgeld voor Internationale hulp", legt locoburgemeester Jacobien van Boeijen uit.

Volgens de locoburgemeester zijn inwoners wel altijd welwillend om in actie te komen. "Dat is ook gebleken uit eerdere initiatieven, bijvoorbeeld rondom de opvang van asielzoekers en Oekraïense vluchtelingen. Dat zal in de toekomst naar verwachting niet anders zijn." 

Lees ook