Ga naar Content

Oekraïense vrouwen in tranen na vernieling van mozaïekbank in Zaandam

De mozaïekbank aan de Gedempte Gracht in Zaandam gemaakt door Oekraïense vluchtelingen is vernield. Vijftig Oekraïense vrouwen hebben negen maanden lang aan de bank gewerkt en slechts een paar dagen na de onthulling zijn de eerste beschadigingen al te zien. "Met tranen in onze ogen hebben we de foto's bekeken", vertelt Vitalina Kozlenko die aan de bank heeft gewerkt.

Het was veel werk om de bank te maken en de Oekraïense vrouwen hebben zo'n 50.000 steentjes geplakt. Toch is de bank veel meer dan alleen een bank. Zo vertelt de Oekraïense Bogdana Postrygan, die voor de oorlog al naar Nederland is gekomen:

"De sofa heeft me echt geholpen dit zware jaar te doorstaan", zegt ze. "Het is een mooi project, als mensen dit soort werk doen stellen ze zich open voor anderen. Ze beginnen te praten en uiten hun gevoelens. We zijn goede vrienden geworden bij deze sofa, we horen veel verhalen en worden steeds hechter. We lachen en huilen hier." 

Afgelopen vrijdag, precies een jaar nadat de oorlog uitbrak in Oekraïne, werd de bank door burgemeester Jan Hamming onthuld. NH Nieuws was hier aanwezig. Tekst gaat verder onder video.

Speciale bank onthuld door Oekraïense vluchtelingen na mars door Zaandam  - NH Nieuws

Ook burgemeester Jan Hamming vindt de situatie 'heel pijnlijk omdat deze symbool staat voor verbinding en voor gemeenschapszin'. Hamming roept bewoners op om tips over het 'asociale gedrag' te delen. 

De bank wordt volgens de organisatie op dit moment weer gerestaureerd. Vitalina hoopt dat de bank dan beschermd wordt door middel van camerabewaking. Of dit daadwerkelijk gaat gebeuren, is nog niet bekend.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]