Start van hoofdcontent

Amsterdam

nl

De Jordanese Opera Pietje is niet meer: "Het is goed zo"

26 februari 2023, 20.30 uur · Aangepast 27 februari 2023, 10.42 uur · Door Redactie

Operakenner van het eerste uur en NH radio programmamaker, Piet Bos, is zondag op 86-jarige leeftijd overleden. Dat laat zijn familie via Facebook weten. "Vol trots kijken wij terug op zijn mooie jaren als entertainer, vader, (overgroot)opa, broer & vriend."

Foto:

In 1936 werd Piet Bos in de Jordaan geboren, een plek waar hij zijn hele leven bleef wonen. Al in zijn kindertijd begon hij met het verzamelen van operamuziek. Onder de naam 'Opera Pietje' verwierf Bos landelijke bekendheid. Hij werd gezien als een specialist op het gebied van opera en belcanto. 

Klassiek radioprogramma 

In het jaar 1970 begon Bos voor het eerst als 'etherpiraat' zijn favoriete aria's te draaien. Een paar jaar later, in 1984, leverde hem dat een eigen programma bij de STAD Radio Amsterdam op. Een programma dat niet veel later opging in Radio Noord-Holland. Elke eerste zondag van de maand maakt hij daar een klassiek radio programma. Na 25 jaar kwam daar in 2013 een einde aan. Het afscheid werd groots in Zaandam gevierd. 

De laatste jaren van zijn leven hield Bos zich vooral bezig met de organisatie van verschillende operavoorstellingen. 

Zilveren Anjer

In 2007 werd Bos voor zijn verdiensten op cultureel gebied onderscheiden met een Zilveren Anjer. De Amsterdammer werd beschouwd als een ambassadeur van opera en belcanto, luidde de toelichting. 

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.